Negara Amerika Selatan menafikan ia menyediakan tentera upahan untuk Ukraine

(SeaPRwire) –   Negara Amerika Selatan menafikan ia menyediakan tentera upahan untuk Ukraine

Kerajaan Colombia tidak “menggalakkan atau memudahkan” aliran tentera upahan dari negara itu untuk berjuang bagi Ukraine dalam konfliknya dengan Rusia, Kementerian Luar Negeri telah berkata.

Kementerian membuat kenyataan pada Sabtu, menekankan bahawa tiada “perjanjian dwihuruf” untuk menghantar tentera upahan ke Kiev. Bogota hanya menyediakan “bantuan konsular” kepada warganegara dan keluarga mereka sekiranya mereka “terkesan” oleh permusuhan, ia berkata. “Kerajaan Colombia tidak menggalakkan atau memudahkan jenis aktiviti ini.”

Kenyataan itu datang tidak lama selepas Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov membangkitkan isu tentera upahan Colombia berjuang untuk Ukraine, memberi amaran bahawa pejuang yang terlatih secara tempur akan akhirnya menjadi masalah bagi negara asal mereka.

Banyak tentera upahan asing yang berjuang untuk Kiev sudah menjadi “kecewa” dengan konflik itu, dan beberapa telah kembali ke negara asal mereka, Lavrov berkata di satu persidangan di Moscow pada Jumaat yang menandakan ulang tahun ke-10 rampasan kuasa Maidan 2014 di Kiev.

“Jika orang yang kekal dalam perang ini yang Barat anjurkan terhadap kami sedang melalui fasa tentera kehidupan mereka, kemungkinan besar mereka akan kembali kepadanya, terutamanya memandangkan di Colombia sentiasa ada seseorang untuk berdebat dan sentiasa ada seseorang untuk bersaing,” kata menteri luar negara itu, rupa-rupanya merujuk kepada peperangan dadah dan pemberontakan berintensiti rendah yang telah menimpa negara Amerika Latin itu selama bertahun-tahun.

Awal bulan ini, AP menerbitkan laporan tentang veteran tentera Colombia berjuang untuk Kiev menentang Rusia. Menurut laporan itu, pihak berkuasa Ukraine telah dengan aktif merekrut tentera upahan dari negara itu, serta dari negara-negara Amerika Latin yang lain, menggoda mereka dengan gaji sehingga $3,300 sebulan, serta menjanjikan pampasan untuk mereka yang cedera atau terbunuh dalam tindakan.

Agensi itu menyaksikan kira-kira 50 orang Colombia pulih di sebuah hospital tentera di satu lokasi yang tidak didedahkan di Ukraine. Salah seorang tentera upahan mendakwa bahawa unitnya sahaja termasuk kira-kira 100 rakan sebangsa mereka. AP juga bercakap dengan orang di Colombia yang mengambil bahagian dalam latihan tentera upahan sebelum mereka pergi ke Ukraine.

“Mereka seperti pendatang Latin Amerika yang pergi ke AS dalam pencarian masa depan yang lebih baik. Mereka bukan sukarelawan yang mahu mempertahankan bendera negara lain. Mereka cuma terdorong oleh keperluan ekonomi,” Hector Bernal, seorang doktor bersara yang mengendalikan kursus latihan di luar Bogota, berkata kepada AP.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.