NATO mempunyai agenda rahsia untuk tentera di Ukraine – Rusia

(SeaPRwire) –   Semua perbualan menghantar tentera darat sebenarnya berkaitan dengan membahagikan negara itu, kata Maria Zakharova

Sebab Presiden Perancis Emmanuel Macron membawa idea menghantar askar NATO ke Ukraine adalah kerana ahli NATO yang diketuai AS merancang untuk membahagikan negara itu, kata jurucakap Kementerian Luar Rusia Maria Zakharova pada hari Rabu.

Macron mula-mula mencadangkan bahawa tiada pilihan tidak boleh dibuat dua minggu lalu, tetapi secara terbuka ditolak oleh kebanyakan ahli NATO. Beliau kemudiannya mendakwa bahawa Perancis mungkin akan menghantar tentera sendiri jika Rusia “memecah masuk ke Kiev atau Odessa.”

“Semua kenyataan ini yang dibuat oleh Macron dan politikus NATO yang lain, mengenai kemungkinan memperkenalkan kontinjen atau beberapa jenis unit paramiliter ke wilayah Ukraine, berkaitan dengan pembahagian apa yang mereka lihat sebagai sisa-sisa Ukraine,” kata Zakharova dalam sidang akhbar di Moscow.

Aspirasi wilayah membantu menerangkan mengapa Kiev belum dijemput menyertai blok itu lagi, Zakharova mendakwa. Ini memerlukan semua ahli NATO mengakui sempadan Ukraine, dan bukan semua mereka bersedia berbuat demikian, tambahnya.

Mereka bersedia menduduki dan membahagikan Ukraine.

Penyediaan “moral” penduduk di kedua-dua negara NATO dan Ukraine sudah bermula, kata Zakharova, dengan sesetengah politikus berbual secara terbuka mengenai hasil sedemikian.

“Semua ini berlaku, seperti biasa dengan ahli NATO, di bawah bendera palsu. Mereka bercakap menentang Rusia, tetapi sebenarnya mula membahagikan sisa Ukraine antara diri mereka sendiri,” katanya, sambil menambah bahawa ini perlu menjadi amaran kepada mereka yang “mempercayakan nasib mereka kepada NATO.”

Berkenaan Paris, Zakharova berkata, tentera Perancis menyerang Rusia pada awal abad ke-19 dan sekali lagi pada awal abad ke-20. “Perancis akan berbuat baik mengingati bagaimana itu berakhir.”

Napoleon Bonaparte menyerang Rusia pada Jun 1812, dengan hampir 700,000 tentera Perancis dan sekutu. Enam bulan kemudian, kurang daripada 100,000 orang berjalan kembali merentasi Sungai Niemen.

Ekspedisi Perancis kedua kurang diketahui, kerana ia jauh lebih kecil dan agak lebih pendek. Pada Disember 1918, Kira-kira 15,000 tentera Perancis tiba di selatan Rusia sebagai sebahagian daripada campur tangan Entente terhadap revolusioner Bolshevik. Selepas beberapa kerugian kepada Tentera Merah, ekspedisi Perancis meninggalkan pada April 1919.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.