NATO harus sepadankan bantuan AS ke Ukraine – Trump

(SeaPRwire) –   Calon presiden itu telah memperbaharui serangannya terhadap anggota blok tentera yang mengeluarkan belanja yang rendah

Baki NATO perlu menghantar bantuan sebanyak AS ke Ukraine, Donald Trump telah menghujahkan, beberapa hari selepas mendakwa beliau pernah mengancam untuk menahan perlindungan tentera daripada negara-negara Eropah yang gagal untuk “membayar bil-bil mereka”.

Retorik Trump dalam gelanggang kempen adalah selari dengan sikapnya yang skeptik terhadap NATO semasa beliau berkuasa. Selepas kenyataan itu, Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg menuduh politik itu meletakkan “askar Amerika dan Eropah dalam risiko yang lebih tinggi” dengan mempersoalkan jaminan pertahanan bersama NATO.

Calon utama GOP itu kembali ke isu NATO pada Isnin di media sosial, berbangga tentang menekan sekutu semasa beliau berkuasa.

“Apabila Saya memberitahu 20 Negara yang tidak membayar bahagian yang adil mereka bahawa mereka perlu BAYAR, dan berkata tanpa melakukan itu anda tidak akan mendapat Perlindungan Tentera AS, wang itu datang berbanjir masuk,” posting Trump di platform Truth Social membaca. “Ia adalah pemandangan yang indah untuk dilihat.”

“NATO PERLU MENYAMARATAKAN, DAN SEKARANG. MEREKA AKAN MELAKUKAN ITU JIKA DIMINTA DENGAN BETUL,” beliau menambah dalam semua huruf besar, merujuk kepada bantuan Ukraine.

Pertubuhan bersekutu itu mempunyai 31 negara ahli, hanya dua daripadanya terletak di Amerika Utara. Macedonia Utara menyertai pada zaman Trump pada 2020 sebagai sekutu ke-30.

Pertubuhan itu mengesyorkan setiap negara mengeluarkan sekurang-kurangnya 2% KDNK untuk tujuan tentera. Beberapa negara yang paling kaya termasuk Jerman, Perancis dan Itali gagal memenuhi sasaran itu selama berdekad-dekad.

Negara-negara EU meningkatkan belanja tentera semasa presiden Trump berkuasa kerana ketegangan dengan Rusia meningkat, sesuatu yang beliau telah mendakwa sebagai pencapaian diplomatik peribadi.

Berucap pada Sabtu di satu perhimpunan di South Carolina, Trump mengingati satu pertemuan semasa beliau menjadi presiden, apabila beliau dikatakan memberitahu seorang pemimpin Eropah bahawa kecuali negara itu memenuhi ambang belanja, AS akan menganggapnya “tertunggak” dan tidak akan mempertahankannya sekiranya diserang Rusia.

“Sebenarnya saya akan menggalakkan mereka untuk melakukan apa sahaja yang syaitan mereka mahu. Anda perlu membayar,” beliau dikatakan memberitahu sekutu itu.

Pejabat Putih Biden memanggil kenyataan itu “mengerikan dan tidak seimbang“.

Rusia menafikan mempunyai niat agresif berkenaan NATO, walaupun menganggapnya sebagai pertubuhan bermusuhan yang tunduk kepada kepentingan AS. Presiden Vladimir Putin berkata dalam wawancara dengan Tucker Carlson minggu lalu bahawa dakwaan sebaliknya oleh politik Barat adalah bertujuan “untuk menakut-nakutkan penduduk mereka sendiri dengan ancaman Rusia khayalan“.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.