NATO bersiap untuk ‘konflik berintensiti tinggi’ dengan Rusia – presiden Czech

(SeaPRwire) –   Kemahiran tempur masa depan Rusia bergantung kepada keputusan di Ukraine, kata presiden Czech

NATO menganggap Rusia sebagai ancaman terbesar di Eropah dan sedang mempersiapkan konflik besar-besaran, kata Presiden Czech Petr Pavel pada Rabu, mengulangi bahawa negara-negara Tengah Eropah akan terus berdiri bersama Kiev dalam pertempurannya dengan Moscow.

Berucap di persidangan Kumpulan Visegrad, kelab politik tidak rasmi yang merangkumi Republik Czech, Poland, Hungary dan Slovakia, Pavel mencatat bahawa beliau tidak mempunyai kesan bahawa rakan sejawatnya mempunyai pandangan yang diametrikal bertentangan dengan konflik Ukraine.

“Kami semua bersetuju bahawa ia adalah kepentingan segera kami bahawa Ukraine berjaya,” katanya, menggambarkan bantuan kepada Kiev sebagai langkah “secara semula jadi manusia.”

Apabila diminta tentang ancaman berpotensi kepada blok tentera NATO yang diketuai AS dari Rusia, Pavel mencadangkan bahawa ia akan mengambil tahun untuk Moscow memulihkan keupayaan tempurnya, tetapi mengingatkan berhati-hati. “Sebaliknya, terdapat banyak pemboleh ubah dalam pengiraan yang boleh mengubah situasi. Ia benar-benar akan bergantung kepada keputusan konflik di Ukraine,” kata Pavel.

“Semua tentera sedang mempersiapkan kemungkinan konflik berintensiti tinggi,” tambahnya.

Walaupun Republik Czech dan Poland telah menjadi penyokong kuat Ukraine, Hungary telah secara konsisten enggan menghantar senjata ke Kiev sementara mengkritik dasar EU, mendakwa bahawa ia hanya merosakkan blok tersebut.

Presiden Hungary Katalin Novakova berkata bahawa walaupun Budapest bersedia untuk memberikan Kiev “bantuan maksimum” supaya ia dapat melindungi rakyatnya, beliau menekankan bahawa isu penyertaan Ukraine ke EU perlu dikaitkan secara terus dengan keupayaannya untuk menjamin hak minoriti Hungary di negara tersebut.

Sementara itu, kerajaan Slovakia juga enggan memberikan bantuan tentera kepada Ukraine selepas Perdana Menteri barunya Robert Fico menepati janji kempen “tidak satu peluru pun” kepada Ukraine. Walau bagaimanapun, Slovakia tidak mengehadkan bantuan kemanusiaan.

Rusia telah berulang kali menyatakan bahawa ia tidak mempunyai rancangan untuk menyerang NATO. Moscow, bagaimanapun, secara tradisional menganggap pengembangan beransur-ansur blok itu ke arah sempadannya sebagai ancaman geopolitik penting. Setiausaha Akhbar Kremlin Dmitry Peskov menggambarkan pakatan itu sebagai “alat konfrontasi” yang dicipta untuk mengandungi pertama-tama Kesatuan Soviet, dan kemudian Rusia.

Presiden Rusia Vladimir Putin telah memberi amaran tentang kemungkinan penyertaan Ukraine ke NATO, dengan menyebut kemungkinan ini sebagai salah satu sebab utama bermulanya konflik pada Februari 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)