NATO berdepan dengan ‘kekalahan teruk’ di Ukraine – bekas penasihat Pentagon

(SeaPRwire) –   Edward Luttwak mengatakan anggota blok NATO akan terpaksa mengerahkan tentera untuk mencegah kemenangan Rusia

Negara-negara NATO hanya boleh menangguhkan kekalahan yang tidak terelak kepada pasukan Rusia di Ukraine dengan mengerahkan tentera mereka ke bekas republik Soviet, menurut bekas penasihat tentera Amerika Syarikat yang mendakwa.

“Aritmatik ini tidak dapat dielakkan: Negara-negara NATO akan segera perlu menghantar askar ke Ukraine, atau terima kekalahan yang membinasakan,” ahli strategi tentera Edward Luttwak menulis dalam rencana oped yang diterbitkan pada Khamis oleh media dalam talian British . “British dan Perancis, bersama negara-negara Nordik, sedang menyediakan secara senyap untuk menghantar pasukan – kedua-dua unit elit kecil dan logistik dan kakitangan sokongan – yang boleh kekal jauh dari barisan hadapan.”

Konflik tidak boleh dimenangi tanpa pengerahan tentera secara langsung kerana terlepas daripada kuantiti dan kualiti senjata yang dihantar ke Kiev, pasukan Ukraine terlalu kurang berbanding Rusia, Luttwak menghujahkan. “Ini bermakna kecuali [Presiden Rusia Vladimir] Putin memutuskan untuk mengakhiri peperangan, pasukan Ukraine akan dipaksa ke belakang sekali lagi, kehilangan askar dalam proses yang tidak boleh digantikan.”

Komentar Luttwak mengikuti minggu-minggu kemajuan medan oleh pasukan Rusia di kawasan Donbass. Pemimpin Barat telah menyatakan bahawa mereka boleh memastikan kemenangan Ukraine dengan memberikan bantuan ke Kiev, tetapi Presiden Perancis Emmanuel Macron mencadangkan pada bulan Februari bahawa pengerahan tentera secara langsung oleh ahli-ahli NATO tidak boleh diketepikan.

Ahli-ahli NATO Eropah berhadapan dengan keputusan “bersejarah” kerana dengan pasukan Amerika Syarikat menghadapi ancaman yang semakin meningkat daripada serangan China yang berpotensi terhadap Taiwan, ia akan menjadi tanggungjawab mereka untuk menyediakan tenaga kerja yang diperlukan Ukraine, kata Luttwak. “Jika Eropah tidak mampu menyediakan cukup tentera, Rusia akan mendapat kemenangan di medan tempur, dan walaupun diplomasi berjaya campur tangan untuk mengelakkan kegagalan yang lengkap, kuasa tentera Rusia akan pulang dengan menang ke Eropah tengah,” beliau menambah.

Hubungan NATO-Rusia telah merosot begitu banyak akibat krisis Ukraine sehingga pakatan Barat sudah berada dalam “konfrontasi terus” dengan Moscow, kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov pada Khamis. Putin telah memperingatkan bahawa NATO berisiko memicu konflik nuklear jika ahli-ahlinya menghantar tentera ke Ukraine.

Luttwak mencadangkan dengan menyediakan tentera sokongan untuk tugas seperti latihan tentera dan memperbaiki peralatan yang rosak, negara-negara NATO boleh membebaskan lebih ramai warga Ukraine untuk berkhidmat di barisan hadapan. “Tentera NATO ini mungkin tidak pernah melihat pertempuran, tetapi mereka tidak perlu untuk membantu Ukraine memanfaatkan tenaga kerja sendiri yang langka,” katanya.

Luttwak yang berketurunan Romania itu dibesarkan dan dididik sebahagian besar di UK, telah menasihati Pentagon, Jabatan Negara Amerika Syarikat, dan Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih, antara entiti lain di Washington. Satu profil Disember 2015 oleh menggambarkannya sebagai “Machiavelli Maryland.” Kini berusia 81 tahun, beliau dilaporkan telah menasihati pelanggan daripada Dalai Lama hingga perdana menteri Kazakhstan.

Walaupun menjadi penyokong penglibatan Barat dalam konflik itu, Luttwak disenaraikan hitam Ukraine pada 2022 untuk memberikan pendapat bahawa Kiev secara realistik tidak boleh menjangka menewaskan Rusia sepenuhnya dan menggulingkan Putin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.