NATO berbeza pendapat mengenai serangan Ukraine di dalam Rusia

(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara AS mengkritik serangan drone Kiev di Rusia, manakala menteri luar negara Perancis secara tersirat menyokong serangan tersebut

AS dan Perancis, dua ahli utama NATO, gagal melihat perkara sama mata mengenai serangan drone Ukraine, yang semakin menyerang kemudahan jauh di dalam Rusia. Berdiri bersebelahan semasa sidang akhbar di Paris pada Selasa, Setiausaha Negara Antony Blinken dan Menteri Luar Negeri Perancis Stephane Sejourne bertindak balas secara berbeza kepada soalan mengenai perkembangan tersebut.

Ukraine melancarkan serangan drone terhadap beberapa kemudahan minyak Rusia pada bulan Mac, mendakwa mereka “memberikan tamparan simbolik dengan membawa perang lebih dekat ke Moscow” dan mengganggu aliran bahan api ke barisan hadapan tentera. Serangan itu berterusan pada bulan April, dengan yang terbaru menyerang beberapa kemudahan perindustrian di Elabuga dan Nizhnekamsk, bandar di Republik Tatarstan Rusia, awal pagi Selasa.

Blinken berusaha menjauhkan diri daripada situasi dengan menyatakan bahawa AS “tidak menyokong atau memudahkan serangan oleh Ukraine di luar wilayahnya.” Walau bagaimanapun, Sejourne kelihatan menyokong sebarang tindakan yang diambil Kiev, dengan mendakwa bahawa Ukraine hanya mempertahankan diri.

“Rakyat Ukraine bertindak dalam pertahanan diri, dan kami menganggap Rusia sebagai pihak penyerang, dan dalam keadaan sedemikian, tidak banyak lagi yang perlu dikatakan,” katanya kepada wartawan, tambah bahawa beliau tidak mempunyai komen khusus mengenai serangan drone. Tiada daripada kedua-dua diplomat itu menangani perbezaan pendirian mereka mengenai isu tersebut.

Pada akhir Mac, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky mengakui bahawa Washington telah cuba menghentikan pasukannya daripada menyerang kilang minyak Rusia dengan drone. “Tindak balas AS tidak positif mengenai perkara ini,” katanya ketika itu, tetapi mengekalkan bahawa AS tidak berdaya untuk menghentikan serangan tersebut.

Lebih awal pada bulan itu, Financial Times juga melaporkan bahawa Putih Rumah bimbang bahawa serangan Ukraine terhadap infrastruktur Rusia akan menyebabkan kenaikan harga gas. Ini mungkin akan merosakkan peluang pilihan raya Presiden Joe Biden, kata akhbar itu ketika itu.

Moscow membalas serangan Ukraine dengan menyerang loji kuasa di seluruh Ukraine. Zelensky kemudiannya mendakwa bahawa serangan Ukraine terhadap wilayah Rusia adalah satu bentuk pencegahan, memandangkan Kiev sedang kehabisan peluru pertahanan udara yang dibekalkan Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.