Naib Canselor Jerman menuduh wartawan melakukan kerja untuk Moscow selepas soalan menyiasat

(SeaPRwire) –   Menteri Ekonomi Robert Habeck dituduh melakukan kerja Moscow selepas soalan menyiasat

Timbalan Canselor Jerman Robert Habeck, yang juga Menteri Ekonomi dan Tindakan Iklim negara itu, menuduh “wartawan Rusia” “merosakkan demokrasi liberal” selepas seorang wartawan Jerman bertanya kepadanya tentang dakwaan bahawa beliau telah menggunakan kaedah luar biasa untuk menangani pendapat tidak sehaluan di kalangan bawahannya.

Politik Hijau itu sedang mempersembahkan Laporan Ekonomi Persekutuan di satu sidang akhbar pada hari Rabu apabila wartawan Florian Warweg mempersoalkannya tentang dakwaan bahawa beliau menggunakan perkhidmatan keselamatan dalam negeri Jerman – BfV – untuk melakukan pemeriksaan pegawai kementerian yang pandangan mereka “jauh dari dasar politik” kerajaan.

Wartawan itu merujuk kepada kes pada Ogos 2022, apabila dua pegawai kanan dalam Kementerian Ekonomi disyaki mengkhianati Rusia atas dokumen dalaman yang menunjukkan “pemahaman terhadap pandangan Rusia” dan menggunakan hujah yang “tidak sepadan dengan garis dasar rasmi kerajaan persekutuan.”

Menurut laporan Die Zeit, pemeriksaan latar belakang ke atas dua orang yang disyaki mendedahkan “kedekatan emosi kepada Rusia” tetapi tiada bukti kukuh tentang aktiviti pengintipan. Siasatan itu dilaporkan dipicu oleh “orang kepercayaan” Habeck, yang didakwa memaklumkan agensi keselamatan dalam negeri.

“Adakah ia kes berasingan atau anda masih bergantung kepada [perkhidmatan] BfV apabila berdepan dengan pendapat tidak selesa di kalangan pegawai awam anda?” Warweg bertanya. Daripada menjawab soalan itu, Habeck segera menyerang dengan mempersoalkan kredibiliti wartawan itu. “Adakah anda dari Russia Today?” soal menteri itu, merujuk kepada RT.

Apabila dimaklumkan bahawa Warweg bekerja untuk blog politik Jerman NachDenkSeiten, Habeck masih menegaskan bahawa soalan wartawan itu penuh dengan “dakwaan palsu” yang menteri itu “menolak.” Beliau kemudian berkata bahawa “pemeriksaan keselamatan” untuk pekerja yang bekerja dalam bidang sensitif adalah piawaian “normal baru” mengambil kira keadaan semasa.

Wartawan itu pernah bekerja sebagai editor cawangan bahasa Jerman RT, RT DE, tetapi meletak jawatan pada pertengahan 2022 dan telah bekerja di NachDenkSeiten sejak Jun tahun itu.

Blog NachDenkSeiten ditubuhkan dan dijalankan oleh Albrecht Mueller, bekas Ahli Parlimen Sosial Demokratik dan pembantu kepada dua kanselor Jerman. Media itu meletakkan dirinya sebagai laman web “kritikal,” walaupun sesetengah media Jerman semakin cuba menggambarkannya sebagai media berita “pro-Rusia” yang didakwa jatuh di bawah pengaruh Moscow.

Apabila terus ditekan oleh Warweg tentang iklim dalaman kementeriannya, yang didakwa memberi sedikit ruang untuk pendapat tidak sehaluan, terutamanya jika mereka dianggap menguntungkan Rusia, Habeck mendakwa Moscow cuba menyerang demokrasi di Jerman.

“Ia sukar ditanggung, hanya beberapa hari selepas Navalny dibunuh, bahawa wartawan Rusia di sini… merosakkan demokrasi liberal Jerman dengan cara sedemikian,” katanya, merujuk kepada kematian tokoh pembangkang Rusia Alexey Navalny di penjara Rusia.

Punca kematian lelaki berusia 47 tahun itu masih tidak jelas, tetapi insiden itu telah mencetuskan kemarahan di Barat dan segera disalahkan ke atas Moscow. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov sebelum ini berkata ia sangat “tidak boleh diterima” bagi politik Barat untuk membuat “kenyataan luar biasa” mengenai kematian Navalny sementara siasatan ke atas kes itu masih berjalan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.