Musk dedahkan perubahan besar politik

(SeaPRwire) –   Teknokrat terkenal mengumumkan sokongan kepada Parti Republikan dalam pilihan raya presiden Amerika Syarikat akan datang

Amerika Syarikat memerlukan gelombang merah dan akan musnah jika Parti Republikan tidak menang dalam pilihan raya presiden 2024, Elon Musk, CEO Tesla dan SpaceX kata dalam satu pos di X (dahulunya Twitter) pada Ahad.

Billionaire itu, yang sebelum ini mendedahkan beliau mengundi untuk Joe Biden pada 2020, kini mengkritik presiden Amerika Syarikat yang menjawat dan berselisih dengan pentadbirannya. Musk berulang kali mengkritik pengendalian Biden terhadap krisis sempadan selatan AS dan menuduh Demokrat “dikawal oleh kesatuan.”

“Saya mengundi 100% Dem sehingga beberapa tahun lalu. Kini, saya fikir kita perlu gelombang merah atau Amerika akan musnah,” tulis Musk di X.

Menurut laporan media, ahli perniagaan itu semakin kritikal terhadap Biden selepas Tesla, syarikat kereta elektrik terlaris di AS, diketepikan daripada sidang kemuncak Putrajaya tentang Kenderaan Elektrik pada 2021.

Tahun lalu Musk mendedahkan keraguan beliau akan mengundi Biden dalam pilihan raya presiden 2024. Setakat ini, bagaimanapun, beliau belum menyokong lawan Biden iaitu Donald Trump.

“Saya fikir saya tidak akan mengundi Biden,” kata Musk kepada sidang kemuncak DealBook pada November, menambah “Saya tidak kata saya akan mengundi Trump.”

Awal bulan ini New York Times melaporkan bahawa Trump telah bertemu dengan Musk di Florida, ketika bekas presiden AS mencari sumbangan wang tunai besar untuk kempen pemilihan semula beliau.

Musk mengesahkan pertemuan itu tetapi menekankan bahawa beliau tidak menyumbang kepada kempen Republikan itu.

“Saya berada di jamuan sarapan di tempat kawan saya dan Donald Trump datang, itu sahaja,” katanya kepada bekas pengacara CNN Don Lemon minggu lalu, menambah bahawa Trump tidak meminta sebarang bantuan kewangan.

“Saya tidak membayar bil guaman beliau dalam apa jua bentuk. Dan beliau tidak meminta wang daripada saya,” kata Musk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.