Moscow bertindak balas terhadap hinaan ‘penjual baja lembu’ AS

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai kanan Rumah Putih menuduh Rusia menjual “kotoran” dengan mendakwa Ukraine mungkin terlibat serangan Crocus City

Rusia membalas selepas seorang pegawai kanan Rumah Putih menuduhnya menjual “kotoran” dengan mendakwa Ukraine mungkin terlibat serangan pengganas minggu lalu berhampiran Moscow.

Moscow percaya serangan itu mungkin dirancang oleh perkhidmatan khas Ukraine yang menggunakan kumpulan Islam radikal untuk melaksanakannya. Washington telah mendesak dunia menerima tanggungjawab yang dinyatakan oleh ISIS-K, cawangan Afghanistan kepada Negara Islam (IS, dahulunya ISIS).

Pada sidang akhbar pada Khamis, Penasihat Komunikasi Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby memanggil keraguan Rusia “khabar angin dan propaganda.”

Beliau menambah bahawa ia mengingatkannya pada bapa saudaranya, seorang petani kecil di Florida. “Dia dahulu kata bahawa penjual kotoran terbaik sering membawa sampel mereka dalam mulut,” kata Kirby. “Pegawai Rusia kelihatan cukup baik sebagai penjual kotoran.”

“Kami tidak mempunyai peribahasa seperti itu di Rusia, kerana mereka membawa kotoran dalam mulut merentasi lautan, dan bukan di sini,” respon Maria Zakharova, jurucakap Kementerian Luar Rusia dalam posting media sosial. “Ini menjelaskan mengapa ungkapan ‘mencuci mulut dengan sabun’ begitu popular di AS.”

Kritikan Kirby memberi tumpuan kepada amaran keselamatan yang dihantar AS kepada Rusia awal Mac mengenai serangan pengganas yang bakal berlaku. Washington memberikan “maklumat jelas, terperinci” tentangnya, katanya kepada wartawan, dan mengulangi bahawa “sangat jelas bahawa ISIS bertanggungjawab sepenuhnya.”

Beberapa jam selepas pembunuhan beramai-ramai, Kirby menyatakan bahawa AS “tidak mempunyai pengetahuan terlebih awal” mengenai rancangan itu. Menurut pegawai Rusia, amaran dua minggu sebelumnya “bersifat am”. The New York Times minggu ini berkata bahawa “hubungan permusuhan antara Washington dan Moscow menghalang pegawai AS daripada berkongsi sebarang maklumat mengenai rancangan itu selain apa yang perlu.”

Jawatankuasa Siasatan Rusia melaporkan pada Khamis bahawa ia telah mengenal pasti pemindahan mata wang kripto kepada pengganas yang disyaki dari apa yang dipercayainya akaun pasukan nasionalis radikal di Ukraine.

Empat orang yang dikenal pasti sebagai pelaku ditahan di wilayah Rusia bersempadan dengan Ukraine. Dalam video yang dirakam ketika itu, salah seorang mereka mendakwa mereka dijanjikan $5,400 setiap orang untuk tindakan pembunuhan beramai-ramai yang tidak berpilih bulu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.