Migran pecah tembok keselamatan sempadan AS (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Sejumlah besar orang telah memecahkan halangan kawat berduri dan berkelahi dengan tentera Garda Kebangsaan Texas

Sejumlah besar pendatang telah merobohkan halangan kawat berduri dan memecahkan garis tentera Garda Kebangsaan Texas ketika cuba menyeberang ke AS dari Mexico. Pertembungan itu berlaku di tengah perdebatan yang diperketat mengenai keselamatan sempadan, dengan Republikan menuduh Presiden Joe Biden melalaikan tugas.

Liputan insiden itu yang dimuat naik di talian pada Khamis menunjukkan pendatang menyeret bahagian halangan dan kumpulan lima anggota Garda Kebangsaan membentuk barisan dan cuba menghalang mereka.

Kebanyakan lelaki mengangkat tangan, memberi isyarat kepada tentera jangan menembak mereka, tetapi beberapa saat kemudian, pendatang mendorong melalui, menolak tentera yang jauh kurang berjumlah itu dan berlari ke pintu sempadan.

New York Post, yang mempunyai wartawan di tempat kejadian, berkata insiden itu berlaku di persimpangan sempadan di El Paso, Texas. Kira-kira 600 pendatang berkumpul di sebelah Mexico sebelum bahagian halangan sempadan dirobohkan. Selepas berlari ke pintu sempadan, lelaki itu berteriak kepada tentera di sebelah yang lain. Sumber yang tidak dikenali memberitahu akhbar itu bahawa kumpulan itu dipaksa kembali ke sebelah Mexico sempadan.

Garda Kebangsaan Texas dikerahkan sebagai sebahagian daripada operasi “Operation Lone Star” $12 bilion Gabenor Greg Abbott untuk mengurangkan aliran pendatang yang menyeberang secara haram ke negeri itu. Pentadbiran Biden telah mengemukakan saman terhadap Texas, mencabar kuasa negeri itu untuk menambah halangan dan mengawal lalu lintas pendatang.

Kerajaan persekutuan biasanya mempunyai bidang kuasa ke atas keselamatan sempadan, tetapi Abbott telah merujuk hak perlembagaan negeri untuk pertahanan diri, mendakwa kelalaian tugas Biden telah melancarkan “penjajahan” pendatang. Pada hari ini, mahkamah persekutuan yang sedang mendengar salah satu cabaran undang-undang Washington sementara menangguhkan pelaksanaan undang-undang baru Texas yang akan membenarkan pihak berkuasa negeri menangkap dan mengusir pendatang haram.

Peningkatan ketara imigresen haram telah memberatkan penilaian persetujuan Biden ketika berkempen untuk pemilihan semula pada tahun ini. Adegan seperti pecah sempadan Khamis ini boleh menggoyahkan usahanya untuk meyakinkan pengundi bahawa Republikan bertanggungjawab atas aliran pendatang haram, dadah dan pengganas yang disyaki.

“Serangan hari ini menunjukkan kepada kita bahawa ya, ia adalah penjajahan ganas,” komenator konservatif Mike Cernovich berkata dalam kenyataan di X (dahulunya Twitter). “Sifat sebenarnya disembunyikan ketika rejim membiarkan sempadan terbuka. Sekarang? Tidak boleh lagi dipertikaikan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.