Microsoft menggaji pengasas ChatGPT yang dipecat

(SeaPRwire) –   Chatbot maker OpenAI memecatur dan hampir menggaji semula pengasas Sam Altman sebelum diambil oleh rakan strategik utamanya, Microsoft

Sam Altman, bekas CEO kuasa AI OpenAI, akan menyertai Microsoft untuk memimpin “pasukan penyelidikan AI maju baru”, pengerusi Microsoft Satya Nadella mengesahkan pada X (dahulunya Twitter) pada Isnin.

Greg Brockman, bekas presiden OpenAI yang meletak jawatan selepas Altman dipecat pada Jumaat, juga akan menyertai Microsoft untuk bekerja dalam kumpulan baru itu.

Nadella berkata Microsoft amat “gembira” mengumumkan perekrutan Altman dan Brockman, “bersama rakan sekerja” yang juga melompat keluar dari OpenAI berikutan pemecatan CEO yang kacau-bilau.

OpenAI dipercayai sedang memikirkan untuk menggaji semula Altman selepas apa yang dilaporkan secara meluas sebagai pemecatan yang kacau-balau pada Jumaat. Dia dilihat di ibu pejabat syarikat itu pada Ahad, di mana dispekulasikan bahawa dia sedang membincangkan terma kembalinya, yang akan termasuk penyusunan semula lembaga yang telah memecatnya. Microsoft, pembangun ChatGPT, rupa-rupanya menang.

Walaupun keadaan pemecatan Altman dari OpenAI masih tidak jelas, lembaga syarikat itu mendakwa dalam kenyataannya pada Jumaat bahawa eksekutif teknologi itu tidak “konsisten jujur” dalam perbincangannya dengan mereka, menghalang keupayaan lembaga untuk menjalankan kerjanya.

Brockman menyalahkan perselisihan dengan bahagian penyelidikan OpenAI, diketuai oleh pengasas bersama dan saintis ketua Ilya Sutskever, dalam kenyataan di X pada Jumaat di mana dia mengakui dia dan Altman “masih cuba memahami betul-betul apa yang berlaku” membawa kepada pemecatan CEO.

Altman, katanya, dipanggil oleh Sutskever pada Khamis malam untuk mesyuarat lembaga pada Jumaat, di mana dia dimaklumkan “dia sedang dipecat dan berita itu akan keluar sangat segera.” Brockman juga menerima panggilan mesyuarat dari Sutskever, yang memberitahunya dia sedang dikeluarkan dari jawatannya sebagai pengerusi dan Altman telah dipecat. Walaupun Sutskever dilaporkan memberitahu dia “penting bagi syarikat dan akan mengekalkan peranannya,” Brockman meletak jawatan.

Pihak dalaman memberitahu CNN terdapat perlanggaran sikap antara Altman, yang mahu mempercepatkan pembangunan produk AI, dan lembaga, yang mahu memberi keutamaan kepada berjaga-jaga – dengan retorik berjaga-jaga Altman sendiri tidak sepadan dengan tindakannya di belakang tabir.

Microsoft memiliki pegangan $13 bilion di OpenAI dan menggunakan teknologi syarikat itu untuk menyokong bot percakapannya Bing. Seperti Altman sendiri, syarikat itu tidak mengetahui CEO telah dipecat sehingga “sebelum” ia diumumkan secara awam.

Sementara itu, OpenAI menggaji bekas CEO Twitch Emmett Shear sebagai CEO sementara pada Isnin, mengambil alih dari ketua pegawai teknologi syarikat itu Mira Murati, yang telah dinamakan CEO sementara berikutan pemecatan Altman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)