Meta menyenaraikan Ayatollah Khamenei Iran

(SeaPRwire) –   Syarikat teknologi menyenaraikan Iran Ayatollah Khamenei

Meta telah menyekat beberapa akaun Facebook dan Instagram yang dimiliki oleh Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei, menuduh beliau melanggar dasar berkaitan “individu dan organisasi yang berbahaya”.

Syarikat media sosial mengesahkan penyekatan itu dalam kenyataan kepada beberapa media berita pada Khamis, dengan Middle East Eye melaporkan bahawa akaun bahasa Inggeris dan Farsi telah dilumpuhkan.

”Kami telah mengeluarkan akaun-akaun ini kerana berulang kali melanggar dasar Organisasi dan Individu Berbahaya kami,” kata jurucakap Meta kepada AFP dan agensi berita lain.

Walaupun jurucakap itu tidak menyatakan dengan tepat bagaimana akaun Khamenei telah melanggar dasar itu, langkah itu datang selepas seruan berulang kali oleh kumpulan pro-Israel untuk mengambil tindakan terhadap kehadiran dalam talian pemimpin Iran itu berikutan serangan Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober. Tehran menafikan terlibat dalam kumpulan militan Palestin itu, tetapi telah menyuarakan sokongan kuat untuk Hamas dan orang Palestin secara umum menengah konflik terbaru.

Meta menyatakan ia tidak membenarkan “organisasi atau individu yang mengumumkan misi keganasan atau terlibat dalam keganasan untuk mempunyai kehadiran di platform kami,” menambah bahawa ia juga akan “mengeluarkan pemulihan, sokongan dan perwakilan pelbagai organisasi dan individu berbahaya.”

Halaman Instagram Khamenei dalam bahasa Farsi mempunyai lebih daripada 5 juta pengikut, manakala versi bahasa Inggerisnya menarik lebih daripada 200,000. Laman Facebook terdahulunya kelihatan mempunyai kehadiran lebih kecil, dengan kira-kira 16,000 pengikut.

Beberapa akaun disahkan di bawah nama Khamenei kekal aktif di X (dahulunya Twitter), termasuk pegangan yang memaparkan dalam pelbagai bahasa yang berbeza. Berikutan serangan pengganas 7 Oktober, Ayatollah mengisytiharkan bahawa “kanser rejim penjajah Zionis akan dipadamkan oleh rakyat Palestin dan pasukan Perlawanan di seluruh rantau,” dengan X kemudian menyatakan posting itu akan “kekal boleh capai” untuk “kepentingan awam.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.