Menteri Pertahanan AS masih bekerja secara jarak jauh dari hospital

(SeaPRwire) –   Setiausaha Pertahanan AS masih bekerja secara jarak jauh dari hospital

Jurucakap Majlis Pertahanan AS Mejar Jeneral Pat Ryder mengakui bahawa Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin masih berada di hospital hampir seminggu selepas prosedur perubatan elektifnya yang rahsia mengalami masalah, tetapi menekankan bahawa Lloyd Austin “pulih dengan baik” dan terus memenuhi tanggungjawabnya.

Austin dimasukkan ke Pusat Perubatan Walter Reed pada hari Isnin lalu, tetapi Jabatan Pertahanan mendedahkannya kepada awam hanya pada hari Jumaat, apabila beliau didakwa sepenuhnya menyambung semula tanggungjawabnya.

“Sejak menyambung semula tanggungjawabnya pada petang Jumaat, Setiausaha telah menerima maklumat operasi dan telah memberikan panduan yang diperlukan kepada pasukannya. Beliau mempunyai akses penuh kepada keupayaan komunikasi yang selamat dan terus memantau operasi harian DoD di seluruh dunia,” kata Ryder dalam kenyataan ringkas pada malam Ahad.

Ia tidak hanya orang awam yang tidak mengetahui tentang rawatan Austin di hospital, tetapi juga Presiden Biden dan pentadbirannya, mengikut beberapa pegawai yang ditemubual oleh media AS. Ryder menekankan bahawa Austin “bercakap” dengan Biden pada hari Sabtu, dan “juga berhubung” dengan timbalannya Kathleen Hicks, tetapi tidak menjelaskan bila tepatnya Puterajaya diberitahu bahawa ketua pertahanan AS tidak dapat bertugas.

Majlis Pertahanan mendakwa bahawa sepanjang minggu lepas, Hicks “melaksanakan sebahagian perniagaan rutin” bagi pihak Austin dan bersedia “bertindak dan melaksanakan kuasa-kuasa setiausaha, jika diperlukan.”

Walau bagaimanapun, naib kedudukan tertinggi Pentagon itu sendiri berada dalam cuti di Puerto Rico ketika itu, dan dilaporkan tidak dimaklumkan tentang keadaan Austin yang teruk sehingga petang Khamis. Hicks didakwa tidak memotong cutinya walaupun dimaklumkan bahawa Austin sedang menyediakan untuk menyambung semula tanggungjawab operasinya.

Majlis Pertahanan tidak memberikan apa-apa butiran tentang keadaan perubatan Austin, tetapi laporan NBC News mendakwa bahawa beliau menghabiskan empat hari di wad rawatan rapi. “Walaupun kami tidak mempunyai tarikh pelepasan khusus pada masa ini, kami akan terus memberikan maklumat terkini… apabila ia menjadi tersedia,” kata Ryder pada hari Ahad.

Dalam suasana kemarahan awam terhadap kerahsiaan dan kebimbangan bahawa kegagalan dalam rantai pemerintahan boleh mengancam keselamatan negara Amerika, Austin mengeluarkan kenyataan pada hari Sabtu, mengakui bahawa beliau “boleh melakukan lebih baik untuk memastikan orang awam diberi maklumat dengan betul.” Beliau menekankan bagaimanapun, bahawa ia adalah prosedur perubatan peribadinya dan mengambil “tanggungjawab penuh atas keputusan pendedahannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.