Menteri Luar Negeri Israel menghadapi kecaman Brazil terhadap gambar AI

(SeaPRwire) –   Kesilapan tidak sengaja oleh Israel Katz datang ketika berlaku pertengkaran dengan Presiden Lula

Menteri Luar Negeri Israel Israel Katz pada Jumaat berkongsi imej yang bertujuan untuk memalukan Presiden Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, tetapi terutamanya mendapat diperolok-olokkan kerana banyak kesilapan dalam reka bentuk AI-nya.

“Tidak ada yang akan memisahkan rakyat kita – bahkan anda, Lula da Silva. Shabbat Shalom!” Katz pada X (dahulunya Twitter), dalam bahasa Portugis Brazil dan bahasa Ibrani.

Kiriman itu diilustrasikan dengan imej yang sepatutnya menggambarkan persahabatan Israel-Brazil, jelas dihasilkan oleh salah satu model kecerdasan buatan (AI) yang tersedia untuk umum.

Antara dosa gambar itu ialah mendapatkan kedua-dua bendera Israel dan Brazil salah, mempunyai muka orang tidak menyerupai apa-apa yang manusia, dan mempunyai terlalu banyak tangan dan siku – atau tidak cukup. Semuanya diperolok-olokkan oleh akaun X Brazil dengan pengikut berpuluh-ribu.

“Saya tidak tahu apa yang lebih teruk, keadaan ini atau Lula memperolok Obama. Setiap satu dengan fetis mereka,” kata pengguna X, menunjuk kepada sosok yang samar-samar menyerupai presiden Brazil dan Amerika Syarikat sekarang dan terdahulu, menampilkan konfigurasi anatomi mustahil.

Beberapa orang menyedari bahawa frasa “Ordem e Progresso” (Order dan Kemajuan) pada bendera Brazil telah digantikan dengan kata-kata, yang beberapa orang Brazil terjemahkan sebagai amat .

Satu pengguna X Israel kepada muka tidak manusia, meminta Katz “Adakah itu anda di sana?” Selain itu, dua jersi depan yang sepatutnya menyatakan “Brazil” dan “Israel” tidak berjaya melakukannya.

“Hentikan sahaja melaksanakan pembersihan etnik terhadap penduduk Palestin dan perbezaan kita akan diselesaikan. Tiada niat Brazil untuk memutuskan hubungan dengan mana-mana rakyat,” kata seorang penyelidik dengan lebih 100k pengikut.

Awal minggu ini, Israel mengisytiharkan Lula persona non grata dan menuduhnya anti-Semit kerana membandingkan keganasan sedang berlangsung di Gaza dengan Holocaust semasa Perang Dunia Kedua. Katz mengumumkan ini akan berterusan sehingga Lula “menarik balik” kenyataannya, yang presiden Brazil enggan lakukan. Lula membalas dengan menarik balik duta Brazil dari Tel Aviv.

Berdasarkan reaksi di X, kebanyakan rakyat Brazil menyokong presiden mereka. Satu pengguna menjawab Menteri Luar Negeri Israel dengan imej AI berkualiti tinggi, menunjukkan Brazil membuat keamanan antara orang Israel dan Palestin, dengan keterangan “Tidak ada yang akan memisahkan rakyat kita – bahkan anda, Israel Katz.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.