Menteri Israel meminta maaf kerana anaknya membuat komen tentang demensia terhadap Biden

(SeaPRwire) –   Ketua Keselamatan Negara Itamar Ben Gvir meminta maaf kerana anaknya menyatakan di media sosial bahawa presiden Amerika Syarikat mengalami demensia

Menteri Keselamatan Negara Israel Itamar Ben Gvir telah meminta maaf selepas anaknya mencadangkan dalam satu pos di X (dahulunya Twitter) bahawa Presiden Amerika Syarikat Joe Biden mengalami Alzheimer.

Shuvael Ben Gvir telah memaparkan gambar Biden bersama-sama teks, “Pada masa-masa sukar ini penting untuk meningkatkan kesedaran tentang Alzheimer, penyakit otak degeneratif yang paling biasa menjadi punca kemerosotan kognitif dan demensia,” sambil menambah bahawa ini “penyakit serius yang mempengaruhi fungsi dan keupayaan seseorang.”

Menteri kanan Ben Gvir mengutuk kesilapan anaknya dalam satu kenyataan pada Selasa sebagai “kesilapan serius dengan tweet yang saya sangat tidak setujui.”

“Amerika Syarikat adalah kawan baik kami dan Presiden Biden adalah kawan Israel,” penasihat keselamatan negara itu menulis. “Sekalipun saya mempunyai perbezaan pendapat dengan tindakannya, tiada ruang sama sekali untuk gaya yang merendahkan.”

Berikutan permintaan maaf bapanya secara awam, anak lelaki Ben Gvir telah menweet gambar Biden yang lain, disertai teks, “Tuan Presiden, maaf!” Tweet asal dilaporkan telah dipadamkan, walaupun sebelum ia diserlahkan oleh pengikut.

Menteri Ben Gvir sebelum ini pernah mengkritik presiden Amerika Syarikat kerana sokongannya yang kelihatan merosot terhadap kempen tentera Israel di Gaza, yang telah mengorbankan lebih daripada 27,000 orang Palestin, menurut kementerian kesihatan enklaf itu, dan telah dikecam oleh banyak negara sebagai genosid terhadap rakyat Palestin.

Ahli politik itu mendakwa Israel akan lebih baik di bawah bekas Presiden Donald Trump, dengan mendakwa bahawa dasar pentadbiran Biden memberikan “bantuan kemanusiaan dan bahan api” telah memberi manfaat kepada Hamas.

“Jika Trump berkuasa, sikap Amerika Syarikat pasti berbeza,” Ben Gvir memberitahu Wall Street Journal pada Ahad.

Beliau mengulangi seruan – yang secara rasmi dikecam oleh kerajaan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu – untuk penduduk Gaza yang tinggal “berhijrah secara sukarela,” dengan mencadangkan insentif wang tunai untuk menggalakkan perkara itu supaya pemukim Israel boleh kembali ke enklaf itu. Lebih 85% daripada orang Palestin yang tinggal di Gaza telah dipindahkan oleh serangan udara Israel sejak perang bermula pada 7 Oktober. Serangan balas Israel mengikuti serbuan oleh Hamas, yang mengorbankan kira-kira 1,200 orang Israel dan lebih 200 orang telah diambil sebagai tebusan.

Komentar Ben Gvir bertentangan dengan ucapan terima kasih awam kepada pentadbiran Amerika Syarikat daripada Menteri Pertahanan Yoav Gallant, yang baru-baru ini memuji pentadbiran Biden dan ketua Pentagon Lloyd Austin “atas komitmen kepada keselamatan Israel.”

Rakan sejawatnya dalam kerajaan Netanyahu, termasuk menteri kabinet perang Benny Gantz, mengutuk kenyataan ketua keselamatan negara itu kerana membahayakan sokongan antarabangsa “terhadap usaha perang semasa,” dengan mendakwa sikap garis kerasnya menjadikan sukar untuk menyajikan kes Israel kepada sekutunya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.