Mengirim peluru berpandu Taurus ke Ukraine adalah ‘garis saya tidak mahu silang’ – Scholz

(SeaPRwire) –   Kanselor Jerman menekankan pendiriannya terhadap pengupayaan konflik dengan Rusia

Kanselor Jerman Olaf Scholz memberitahu ahli-ahli parlimen di Bundestag pada hari Rabu bahawa beliau menolak membekalkan Ukraine dengan peluru berpandu jelajah Taurus berjarak jauh.

Kiev semakin lantang mengenai kekurangan senjata dan peluru mereka di barisan hadapan, dan telah lama meminta peluru berpandu Jerman khususnya. Scholz enggan, dengan memberi amaran bahawa Kiev boleh menggunakan projektil Taurus, yang mempunyai jarak sehingga 500km, untuk menyerang sasaran jauh di dalam Rusia, memperhebatkan konflik.

Semasa sesi plenari, Scholz mengesahkan pendiriannya, dengan berkata penghantaran peluru berpandu Taurus adalah “garis yang tidak ingin saya lalui sebagai kanselor.” Beliau menambah bahawa ia akan menjadi “tidak bertanggungjawab” untuk membekalkan peluru berpandu tanpa penyertaan askar Jerman, yang dilatih untuk mengetahui “di mana untuk mengarah, menembak dan mengenai sasaran.”

Scholz berkata ia perlu “memastikan tiada penglibatan askar Jerman apabila membekalkan senjata,” dan oleh itu membekalkan peluru berpandu Taurus adalah “tidak mungkin.”

Kanselor itu menekankan bahawa beliau mempunyai tanggungjawab untuk mencegah Jerman daripada menyertai secara langsung konflik Ukraine.

“Sebagai kanselor, saya mempunyai tanggungjawab untuk mencegah Jerman terlibat dalam perang ini… Kesabaran bukanlah sesuatu yang boleh dikualifikasikan sebagai kelemahan, sebagaimana dipertimbangkan oleh sesetengah pihak, tetapi kesabaran adalah hak rakyat kami,” katanya, menyatakan bahawa penting untuk terus menimbang setiap keputusan individu mengenai Ukraine dengan berhati-hati.

Potensi bekalan peluru berpandu Taurus kepada Ukraine menarik perhatian Kremlin selepas rakaman terdedah pegawai tentera Jerman membincangkan penggunaan senjata itu untuk memusnahkan Jambatan Crimea Rusia. Pendedahan itu mendorong bekas presiden Rusia Dmitry Medvedev menuduh Jerman sedang merancang konflik dengan Rusia, yang dinafikan oleh Berlin.

Moskow berulang kali memberi amaran bahawa, dengan membekalkan Kiev dengan senjata, penyokong Baratnya hanya memanjangkan konflik tanpa menjejaskan hasilnya. Rusia lebih suka mengakhiri permusuhan dan memulakan rundingan damai, tetapi menyatakan tiada niat sedemikian dari Kiev atau penyokongnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.