Mengapa Anda Perlu Rekod Sejarah Keluarga Anda—Dan Bagaimana Untuk Melakukannya

Selama dua dekad Pamela Henson telah bekerja sebagai sejarawan di Smithsonian, dia telah menjalankan beberapa sejarah lisan yang menyentuh hatinya. Tetapi ketika dia mengingat percakapan dengan sanak saudaranya yang lebih tua, dia berbicara dengan pujian yang paling kagum.

Dalam percakapan yang direkod, Henson belajar tentang kesukaran yang dialami neneknya, termasuk kehilangan ibu bapa sebelum berusia 5 tahun, dan kemudian dihantar untuk bekerja kerana bibinya yang mengambilnya tidak dapat memberinya dan adiknya. “Mendapatkan cerita-cerita ini penting untuk memahaminya,” kenang Henson. “Saya mempunyai potongan dia untuk diteruskan kepada baki keluarga kami yang tidak akan ada sebaliknya. Ini adalah cara mereka bercakap, nada suara mereka, cara mereka mengungkapkan perkara-perkara. Benar-benar indah untuk mempunyai bunyi suara mereka.” Percakapan itu mengajar Henson tentang bagaimana membuat kehidupan yang baik walaupun muncul cabaran sepanjang jalan.

Dina Gachman, seorang wartawan dan penulis So Sorry for Your Loss, koleksi esei tentang dukacita, menggema kepentingan mendapatkan rekod sejarah keluarga anda. Dia dapat mengajar anaknya tentang datuk besarnya berkat temu bual lama yang direkod dan mengatakan ini adalah hadiah yang akan terus diturunkan selama beberapa generasi. “Bila seseorang sudah tiada, cerita mereka sudah tiada, kan? Mengapa saya tidak bertanya berjuta soalan ketika mereka masih di sini,” katanya.

“Orang-orang mempunyai dunia sepenuhnya di dalam kehidupan mereka,” kata Megan Harris, pakar penyelidikan yang menjalankan sejarah lisan untuk Veterans History Project di Perpustakaan Kongres. “Mendengar, terlibat, dan benar-benar cuba memahami perspektif seseorang dan apa yang telah mereka lalui adalah pengalaman yang tiada duanya.” Ia boleh berfungsi sebagai pengingat bahawa orang yang anda kenal sebagai ibu atau pak cik adalah individu dengan banyak pengalaman yang belum pernah anda dengar. Dan, Harris mencatat, tiada siapa yang boleh meramalkan apa yang akan berlaku di masa depan, jadi merekod kisah sanak saudara yang dicintai ketika mereka masih hidup adalah penting. “Jika saya boleh duduk dan menemubual nenek saya, saya akan memberitahunya bahawa ini bukan untuk kekekalan, bahawa ini adalah cicit-cicit besar mereka yang akan mahu mendengar bagaimana kehidupan pada masa itu,” kata Harris.

TIME berbual dengan pakar tentang bagaimana untuk menyediakan dan menjalankan temu bual ini agar mereka menjadi lebih bermakna. Inilah yang mereka kata.

Datang bersedia

Menentukan apa yang akan dibincangkan terlebih dahulu boleh membantu memandu percakapan antara anda dan sanak saudara anda. Beberapa pakar mengesyorkan persediaan dengan menjalankan penyelidikan. “Adakah anda mempunyai kitab keluarga yang menyenaraikan bila mereka lahir? Bercakap dengan orang lain untuk melihat jika ada album potongan,” cadang Henson. Maklumat tentang sejarah keluarga anda juga boleh didapati melalui carian dalam talian yang ringkas. Sejarawan mengatakan menemui penyertaan subjek dalam kelab, aktiviti, atau organisasi sering boleh menjadi topik perbincangan yang hebat semasa temu bual.

Pusat Warisan Rakyat dan Kebudayaan Smithsonian menawarkan nasihat berikut untuk memulakan: “Apakah matlamat penyelidikan anda? Apa yang anda rasa ingin tahu? Apa yang anda mahu ketahui? Adakah anda mahu mempelajari sambutan khas di komuniti anda? Mendokumenkan adat istiadat tradisional di keluarga anda? Mencari tahu bagaimana ibu anda ketika dahulu? Cara terbaik untuk memulakan adalah memutuskan fokus temu bual anda.” Ia juga menawarkan senarai panjang soalan yang mungkin untuk dipertimbangkan.

“Saya akan bertanya tentang rahsia keluarga anda atau perkara-perkara yang mereka lakukan yang mungkin tidak dijangka,” kata Gachman. “Anda juga boleh bertanya, apakah nasihat hidup anda? Mereka akan mempunyai kebijaksanaan lebih daripada yang anda fikir. Saya fikir apabila orang menjadi lebih tua, dan mereka tidak selalu akan berkongsi itu. Anda perlu mengeluarkannya daripada mereka.”

Henson mencadangkan membayangkan bagaimana kehidupan berbeza untuk sanak saudara yang lebih tua, terutamanya apabila memikirkan bagaimana rasanya hidup tanpa teknologi moden dan cara baru berkomunikasi. Dia menyatakan bahawa sangat penting untuk mendapatkan akaun pertama tangan mereka tentang bagaimana rasanya hidup melalui peristiwa sejarah. “Apakah peristiwa besar? Adakah mereka melihat 9/11? Pembunuhan Kennedy? Bagaimana COVID menjejaskan mereka?” katanya.

Gunakan foto

Foto boleh membantu memudahkan percakapan dengan sanak saudara yang lebih tua, terutamanya jika mereka mengalami kehilangan ingatan. Sejarawan mengatakan mungkin berguna untuk mengumpul album untuk membantu memandu percakapan. “Jika seseorang duduk dengan fotografi atau surat, dan hanya bercerita tentang apa yang ada dalam fotografi itu, atau konteks menulis surat, itu boleh menjadi percakapan yang benar-benar indah, benar-benar menyenangkan,” kata Harris.

Dalam kerjanya, Henson akan menunjukkan orang khusus dalam fotografi dan meminta subjek mengingati kenangan khusus dengan mereka, atau mencari imej yang mempunyai lokasi penting di latar belakang, seperti rumah mereka. “Fotografi sering akan mencetuskan cerita yang mungkin tidak akan diperoleh,” kata Henson.

Menjadi fleksibel

Walaupun begitu bermakna untuk mempunyai video seseorang yang dicintai untuk ditunjukkan kepada anak-anak dan cucu-cicit anda, penting untuk memilih kaedah yang paling selesa bagi ahli keluarga anda. Henson mencatatkan bahawa audio sering lebih intim kerana anda boleh menghidupkan rakaman dan kemudian secara ideal melupakannya, sesuatu yang lebih sukar dengan kamera. “Orang lebih rileks jadi kadang-kadang mereka bercakap lebih banyak, tetapi juga indah untuk mempunyai video dan sebenarnya melihat mereka bercakap dengan ekspresi muka seperti pengangkatan alis atau kilatan kecil di mata mereka,” kata Henson. Dia kadang-kadang melakukan campuran kedua-dua video dan audio untuk menangkap gaya seseorang, sambil juga mengumpul cerita yang lebih intim.

Fahami juga bahawa percakapan mungkin tidak akan bergerak ke arah yang dirancangkan. Sanak saudara anda mungkin akan berkata sesuatu yang menarik dan anda mahu terus bertanya soalan ikutan. “Pribadinya, saya sentiasa berminat dengan soalan ‘Bagaimana perasaan anda?'” kata Harris. “Bagaimana anda bertindak balas terhadap perkara sedemikian? Apa yang anda fikirkan?” Dan walaupun menggunakan panduan soalan sebagai rangka rujukan adalah berguna, ikuti kisah yang mungkin mahu dikongsi oleh sanak saudara anda. “Saya juga akan berkata kepada [subjek saya], apa yang anda mahu bincangkan?” kata Henson. “Apakah kisah yang anda mahu tinggalkan sebagai masa depan?”

Terlepas dari pendekatan anda, jangan ditangguhkan, kata Gachman. “Jika anda mempunyai kecenderungan untuk melakukannya, dan anda merasa cemas tentangnya, saya akan benar-benar mendorong anda untuk melakukannya.”