Menekan Butang Snooze Mungkin Tidak Seburuk Yang Anda Fikirkan

Smartphone alarm clock on bedroom night table with snooze button

Banyak pakar tidur menganggap negatif menggunakan butang snooze pagi hari. Menetapkan alarm berulang awal daripada masa yang sebenarnya perlu bangun, berbanding tidur secara terus sehingga alarm tunggal, mungkin mengeluarkan anda terlalu awal daripada tidur dalam, pemulihan yang berkesan, menurut pemikiran. Dan jika anda snoozing melebihi masa sebenarnya yang bermaksud untuk bangun dari tidur, ini mungkin isyarat bahawa anda tidak mendapat cukup rehat pada waktu malam, kata Philip Cheng, pakar tidur di Henry Ford Health.

Tetapi apabila Stephen Mattingly—seorang snoozer berulang kali yang menyiapkan kedoktoran falsafahnya dalam kognisi di University of Notre Dame dan kemudian menjadi penyelidik pascadoktor di universiti itu—berpaling kepada kesusasteraan saintifik untuk melihat jika data menyokong amaran itu, dia tidak dapat menemui banyak.

Kajian terdahulu mendapati bahawa tidur terpecah pada waktu malam lebih buruk daripada tidur pendek tetapi tidak terganggu, dan, lebih positif lagi, bahawa mengambil tidur siang mungkin membalikkan sebahagian kerosakan yang berkaitan dengan kekurangan tidur (dan berpotensi juga meningkatkan kesihatan jantung). Tetapi tidak tidur malam mahupun tidur siang pada waktu siang hari tepatnya sama dengan snoozing awal pagi.

Beberapa kajian snoozing-khusus yang hanya Mattingly dapati menghubungkan penggunaan butang snooze dengan peningkatan peluang mimpi sadar, tetapi dia lebih berminat dengan kesan kesihatan harian kebiasaan itu. Jadi dia merekabentuk satu kajian menggunakan kedua-dua soal selidik dan data peranti yang boleh pakai untuk menilai sains snoozing.

Keputusan, diterbitkan dalam jurnal Sleep pada 2022, mencadangkan bahawa snoozers tidak tidur kurang keseluruhan atau melaporkan rasa lebih letih sepanjang hari berbanding orang yang bangun selepas satu alarm. Snoozers cenderung mengalami tidur lebih ringan, terutamanya dalam jam sebelum bangun, dan mempunyai kadar detak jantung rehat yang lebih tinggi berbanding bukan-snoozers—keputusan yang mencadangkan tindak balas tekanan mereka bermula sebelum bangun.

Ini mungkin kedengaran seperti perkara buruk, tetapi badan mempunyai sistem tekanan untuk sesuatu sebab, kata Mattingly. Dalam konteks ini, dia berkata, ia mungkin membantu menghilangkan “keletihan tidur”, atau kelesuan yang banyak orang rasakan selepas bangun, dan menggalakkan kesiagaan dan fungsi kognitif.

Kajian itu mencadangkan bahawa snoozing telah “dikutuk secara tidak adil”, kata rakan penyelidik Aaron Striegel, profesor sains komputer di Notre Dame. “Itulah penemuan besar kami: ia mungkin tidak setimpal dengan apa yang mereka beritahu anda.”

Satu kajian 2023 yang diterbitkan dalam Journal of Sleep Research menyokong itu. Penyelidik mendapati bahawa, sebentar selepas bangun, orang yang telah snoozed selama 30 minit melakukan lebih baik dalam persamaan aritmetik dan ujian ingatan berbanding orang yang bangun selepas hanya satu alarm—mungkin kerana mereka mengalami kurang keletihan tidur.

Walau bagaimanapun, kajian itu kecil saiznya. Hanya 30 orang menyertai ujian kognitif, dan semua mereka—walaupun mereka yang diletakkan dalam kumpulan yang bangun selepas alarm tunggal—merupakan snoozers dalam kehidupan seharian mereka. Kognisi mereka mungkin lebih teruk kerana mereka mengubah kebiasaan normal mereka untuk kajian itu, penulis menulis, jadi keputusan harus ditafsirkan dengan berhati-hati.

Tanpa banyak data, Cheng berkata sukar untuk pasti sama ada snoozing memberi manfaat untuk melegakan keletihan tidur. Tetapi perasaan hatinya ialah “ia lebih berfungsi untuk anda bangun dan bergerak di sekitar” berbanding kekal di dalam katil, tidur siang. “Anda hanya menangguhkan masa yang anda bangun, berbanding membuat peralihan sebenar.” Satu kajian 2022 menyokongnya: ia mendapati bahawa, walaupun snoozers dan bukan-snoozers tidak mengalami perbezaan kualiti tidur yang dramatik, mereka yang bergantung pada butang snooze mungkin mengalami keletihan tidur yang dipanjangkan.

Kathryn Roecklein, yang mengkaji tidur di University of Pittsburgh, bersetuju bahawa snoozing kemungkinan besar bukan cara terbaik untuk mengurangkan kelesuan pagi. Sebaliknya, dia mencadangkan menghidupkan lampu sebaik sahaja alarm anda berbunyi, yang boleh membuat anda rasa lebih sedar.

Anda juga boleh membeli jam weker dengan ciri cahaya, beberapa daripadanya secara beransur-ansur menerangi bilik anda untuk meniru matahari terbit. Walaupun tidak banyak kajian mengenai produk tertentu, pemikiran di sebaliknya masuk akal, kerana pendedahan cahaya pagi membantu mengaturkitar jam biologi yang terlibat dalam kitaran tidur-bangun.

Snoozing mungkin terutamanya meragukan bagi orang yang mengalami kesukaran jatuh tidur pada waktu malam, kata Roecklein. Bagi orang dalam kumpulan itu, pergi tidur dan bangun pada masa yang sama setiap hari boleh membantu menyelaraskan jam biologi, beliau menerangkan. Prolonged snoozing mungkin mengganggu proses itu dan membuatnya lebih sukar untuk terlena pada waktu malam.

Tetapi bagaimana dengan orang yang tidur dengan baik pada waktu malam, tidak berasa terlalu letih sepanjang hari, dan masih suka snoozing? Cheng berkata kemungkinan besar tidak banyak sebab untuk risau. “Ia mungkin hanya tingkah laku,” katanya. “Pasti ada kemungkinan ia hanya sebahagian daripada kehidupan harian biasa” bagi sesetengah orang, mungkin kerana jadual mereka memaksa mereka bangun lebih awal daripada yang sesuai untuk jam biologi mereka dan menekan butang snooze membantu mereka mengimbangi.

Walaupun persepsi popular bahawa snoozers malas atau merosakkan kesihatan mereka, Mattingly berkata dia tidak yakin itu benar. Peribadinya, katanya, dia meninggalkan kebiasaan snoozing kerana sebab yang tidak melibatkan rehat: dia mempunyai anak-anak.