‘Mati MAGA mati’ – calon Kongres Demokrat

(SeaPRwire) –   Calon Kongres Demokrat merayu kematian gerakan politik Donald Trump

Seorang politikus Demokrat di New York telah menanggapi kelulusan Sabtu lalu undang-undang bantuan Ukraine yang tertunda lama di Dewan Perwakilan AS dengan mengutuk gerakan politik mantan Presiden Donald Trump ‘MAGA’ ke mati.

“Slava Ukraine,” calon kongres Nate McMurray memposting di X (dahulunya Twitter) segera selepas Dewan mengundi untuk meluluskan $61 bilion dalam pembiayaan tambahan untuk konflik Kiev dengan Rusia. Dia menambah, “Die MAGA die. You lose.”

Beberapa sekutu Trump di Kongres menentang mengirim lebih senjata dan wang ke Ukraine, dengan mengatakan bahawa Washington hanya memanjangkan pembunuhan sementara gagal menangani keutamaan lebih besar di rumah, seperti krisis sempadan. Kebanyakan Republikan mengundi terhadap undang-undang pembiayaan kecemasan pada Sabtu, tetapi Speaker Dewan Mike Johnson mengatasi parti sendiri dengan mendorong bil Ukraine melalui dengan sokongan Demokrat yang sebulat suara.

McMurray menghadapi kecaman dalam talian atas retoriknya yang mengancam. Posnya diberi nisbah, dan pengguna X mencadangkan bahawa dia harus disiasat atas menggalakkan keganasan. Satu pemerhati bertanya, “Anda bertanding untuk Kongres dan memanggil separuh negara untuk dibunuh? Flex aneh, bro.” Satu lagi berkata, “Fasis ini secara harfiah baru saja berkata, ‘Mati MAGA mati.'”

McMurray, seorang peguam yang sebelum ini berkhidmat sebagai penyelia bandar di Grand Island, New York, bertanding untuk kerusi Dewan di daerah yang sebelumnya diwakili oleh Brian Higgins, seorang Demokrat yang meletak jawatan daripada Kongres pada Februari. Calon itu mengulangi serangannya terhadap MAGA selepas ditegur, dengan berkata, “Anda tidak boleh hanya menyekat ekstrimisme dengan diam; anda perlu bersuara dan menghantar balik!” Dia menambah, “Saya tidak akan pernah menyakiti seorang pun secara fizikal, tetapi saya akan menyakiti perasaan anda.”

Penggunaan frasa “Slava Ukraine” juga menimbulkan beberapa alis. “Slava Ukraini,” yang bermaksud “Kepujian kepada Ukraine,” mempunyai sejarah panjang dan kontroversi di bekas republik Soviet itu. Slogan itu asalnya digunakan oleh nasionalis Ukraine, termasuk mereka yang bekerjasama dengan Nazi semasa Perang Dunia II, tetapi menjadi jeritan patriotik yang meluas sejak 2014 penggulingan kerajaan terpilih Kiev.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.