Mata-mata AS disiasat atas ‘memo terjaga’

(SeaPRwire) –   Dokumen NSA telah menarik perhatian ahli Kongres yang berpengaruh

Dua ahli Dewan Perwakilan Amerika Syarikat menulis kepada Ketua Agensi Keselamatan Negara pada hari Selasa, dengan soalan tentang dokumen kepelbagaian yang baru bocor yang penuh dengan terma “Teori Kediskriminasian Kaum” seperti “keistimewaan orang putih” dan “keadilan sosial.”

Mike Waltz dari Florida dan Jim Banks dari Indiana, kedua-dua ahli Kongres Republikan, mahu Jeneral Pengarah NSA Paul Nakasone menjelaskan siapa yang menulis dokumen itu, bagaimana ia didedahkan kepada umum, dan sama ada agensi itu benar-benar mempercayai kandungannya, yang mungkin bertentangan dengan dasar dan nilai-nilai AS.

“Dokumen ini menimbulkan soalan tentang proses perekrutan dan kontrak NSA yang layak mendapat jawapan,” Waltz dan Banks menulis.

Ahli politik berkata mereka “sangat bimbang” tentang dokumen itu, sebuah glosari “Kepelbagaian, Keadilan dan Penglibatan (DEI)” yang mengandungi banyak definisi yang mereka gambarkan sebagai “tidak konsisten” atau “sangat membimbangkan.

Banks dan Waltz menyenaraikan definisi ‘keputihan’, ‘kapitalisme’, ‘rasisme struktural’, ‘keadilan’ dan ‘neokolonialisme’, untuk meragui apa yang agensi itu – ditugaskan untuk mengintai luar negeri, dan – benar-benar percaya.

Dokumen 34 muka itu kelihatannya dimuat naik ke server dalaman NSA pada Mei 2022, tetapi hanya muncul minggu lepas apabila seseorang membocorkannya kepada outlet Daily Wire.

Outlet itu menuduh NSA menyokong “pandangan kiri jelas tentang ras dan jantina,” menyatakan bahawa glosari itu dengan mesra mengutip kerja akademik kontroversi seperti Ibram X. Kendi dan Robin DiAngelo.

Waltz, yang berkhidmat dalam Jawatankuasa Perisikan Dewan, mengesahkan kepada Daily Wire bahawa dokumen itu asal. Surat kepada Nakasone menunjukkan bahawa NSA telah mempublikasi semula dokumen itu pada satu ketika sejak itu, tetapi ia masih beredar secara dalam talian. Agensi itu belum memberi komen mengenai perkara ini.

Dalam satu daripada pidato awalnya, Presiden Joe Biden mengisytiharkan bahawa segala-galanya pentadbirannya lakukan akan berdasarkan “keadilan kaum”.

Sementara itu, Jabatan Pertahanan AS telah meminta $114 juta daripada Kongres untuk membiayai program “Kepelbagaian, Keadilan dan Penglibatan” dalam tahun kewangan baharu. Ini mencetuskan Jawatankuasa Pengawasan Dewan untuk menyatakan pada hari Selasa bahawa “tumpuan Putih Rumah pada kemajuan daripada pertempuran terus memperburuk krisis perekrutan tentera dan mempersoalkan tahap kesiapsiagaan tentera kita.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)