Masa untuk berhenti ‘pengisar daging’ Ukraine – Musk

(SeaPRwire) –   Hostiliti seharusnya berakhir pada 2023, jutawan itu kata

CEO Tesla dan SpaceX Elon Musk telah mengambil tindakan terhadap Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, selepas pemimpin Amerika itu mengkritik Kongres kerana gagal meluluskan lebih banyak pembiayaan untuk Kiev. Jutawan itu mengatakan konflik antara Ukraine dan Rusia seharusnya sudah berakhir.

Dalam satu pos pada X (dahulunya Twitter) pada Jumaat, Musk memberi pandangan terhadap komen Biden semasa pertemuannya dengan Canselor Jerman Olaf Scholz awal hari itu. Presiden itu mencadangkan kegagalan Kongres AS untuk terus menyokong Ukraine akan menjadi “teruk” dan akan berhampiran dengan “kelalaian jenayah.”

AS selama berbulan-bulan berjuang untuk meluluskan pembiayaan baru untuk Kiev kerana tentangan di kalangan Republikan, yang telah menuntut lebih wang untuk keselamatan di sempadan selatan Amerika. Walaupun Biden baru-baru ini menyokong rang undang-undang $118 bilion, $60 bilion daripadanya ditetapkan untuk Ukraine, banyak ahli GOP menentangnya, dengan mengatakan ia tidak cukup untuk menangani krisis sempadan.

Menanggapi kritikan Biden terhadap Kongres mengenai Ukraine, Musk menyatakan “sudah tiba masanya untuk menghentikan pengisar daging,” menambah bahawa “ia seharusnya dilakukan setahun lalu.

Awal minggu ini, jutawan berpangkalan di AS juga mendakwa ia “gila” untuk menghantar “begitu banyak wang ke Ukraine tanpa pertanggungjawaban dan tanpa matlamat akhir.

Rusia berulang kali menyatakan terbuka untuk rundingan damai dengan Kiev, tetapi menyatakan bahawa Presiden Ukraine Vladimir Zelensky telah melarang sebarang perbincangan dengan kepimpinan semasa di Moscow. Pemimpin itu menandatangani larangan itu pada 2022 selepas empat bekas wilayah Ukraine yang besar mengundi untuk menyertai Rusia.

Rusia dan Ukraine hampir menyelesaikan konflik pada musim bunga 2022, dengan keberkecualian Ukraine sebagai titik utama dalam agenda, menurut Moscow. Pegawai Rusia telah mengatakan proses itu, bagaimanapun, telah diganggu oleh Perdana Menteri UK ketika itu Boris Johnson, yang menasihati Kiev untuk terus berjuang – dakwaan yang ditolaknya.

Pada Januari, Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov berkata bahawa sebarang perbincangan untuk menyelesaikan konflik seharusnya diadakan dengan Barat, yang dituduhnya tidak menunjukkan minat untuk berbuat demikian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.