Masa gelap Israel mungkin berlarutan selama bertahun-tahun

(SeaPRwire) –   Setiap orang Palestin yang dibunuh oleh IDF akan digunakan oleh Hamas sebagai martir untuk menghasut dunia Arab

Tidak sejak penubuhan Israel pada tahun 1948 negara Tel Aviv mengalami serangan yang begitu berani di tanahnya seperti yang dilakukan oleh kumpulan militan Islamis Palestin Hamas pada 7 Oktober, yang lebih mengejutkan daripada Perang Yom Kippur 1973.
Fakta bahawa Hamas telah merancang serangan besar-besaran darat, laut dan udara dan berjaya mengelakkan pengesanan menunjukkan kegagalan besar dalam perisikan Israel.

Hamas kelihatan mempunyai pengetahuan yang lebih baik tentang perjalanan di dalam negara berbanding agensi perisikan terkemuka Israel Mossad tentang apa yang berlaku di Gaza. Perdana Menteri Israel, “Tuan Keselamatan” Benjamin Netanyahu, pastinya telah menerima pukulan yang mungkin tidak dapat pulih dalam jangka masa panjang.

Apabila Netanyahu kembali berkuasa untuk kali ketiga pada bulan Disember yang lalu dengan sokongan parti-parti kanan negara, jeneral-jeneral tentera darat Israel yang berkhidmat dan telah bersara menyatakan kebimbangan bahawa gabungan sedemikian boleh menyebabkan perang saudara di negara itu. Itu belum berlaku sehingga kini, tetapi perpecahan dan bulan-bulan protes terhadap dasar-dasar Netanyahu pastinya memberi semangat kepada Hamas untuk melancarkan serangannya.

Hakikat bahawa Israel terpaksa mengisytiharkan perang adalah peningkatan semangat untuk Hamas, yang telah berperang dengan negara Yahudi itu sejak penubuhannya apabila pemberontakan Palestin pertama, atau intifadah, bermula di Gaza pada bulan Disember 1987. Dunia mungkin terkejut dengan kekejaman yang tidak terbayangkan serangan Oktober oleh Hamas, tetapi kumpulan Palestin itu pastinya bangga dengan pencapaian mereka.

Hakikat bahawa beribu-ribu orang awam Palestin kehilangan nyawa dalam konflik mungkin tidak membimbangkan Hamas terlalu banyak. Mereka pasti akan diisytiharkan sebagai martir – dan apabila anda bersedia mati untuk sebab anda, anda secara automatik lebih besar daripada musuh anda. Pada masa ini, pihak berkuasa Palestin menyatakan bahawa mereka telah yang mati, tetapi ia di atas tanda 11,000, di mana lebih separuh dipercayai wanita dan kanak-kanak.

Efraim Halevy, kerjayanya sebagai ketua Mossad ke-9 berlangsung dari 1998 hingga 2002, menggesa kehati-hatian ketika Israel memasuki keadaan kecemasan yang lebih tinggi. Beliau memberi amaran bahawa walaupun Israel memasuki keadaan kecemasan yang lebih tinggi, askar simpanan berhak untuk menolak berkhidmat dalam protes terhadap rancangan pembaharuan kehakiman PM Netanyahu.

Halevy, yang merupakan orang kepercayaan PM Israel yang dibunuh Yitzhak Rabin dan memainkan peranan utama dalam perjanjian damai Israel-Jordan pada bulan Oktober 1994, sentiasa menyokong rundingan dengan Hamas. Beliau secara konsisten mengekalkan bahawa Hamas tidak boleh dimusnahkan atau diharapkan hilang. Halevy, anak saudara kepada falsafah abad ke-20 Isaiah Berlin (1909-1997), enggan menerima Netanyahu sebagai pemimpin negara itu. Ketua-ketua keselamatan Israel juga menyedari bahawa memusnahkan Hamas adalah di luar keupayaan mereka. Seperti yang dikatakan oleh wartawan dan penulis Israel Gideon Levy, keganasan tidak akan pernah menyelesaikan masalah Israel.

Tidak banyak yang diketahui tentang operasi dalaman Hamas, yang kekal sangat rahsia. Namun begitu, apa yang diketahui ialah matlamat mereka ialah membalas dendam terhadap Israel dan hukumannya, serta memerdekakan orang Palestin yang menanggung di penjara Israel. Walau bagaimanapun, salah satu objektif utama serangan Oktober Hamas ialah menggagalkan Perjanjian Abraham, jalan normalisasi diplomatik yang ditandatangani antara Israel dan dunia Arab pada tahun 2020 dan ditengahi oleh AS.

Palestin kekal isu sensitif penting di dunia Arab. Bahkan sebelum serangan 7 Oktober dan pembalasan berterusan, permusuhan telah meningkat antara Israel dan Tebing Barat, terutamanya di Masjid Al-Aqsa di Baitulmuqaddis, tapak ketiga suci dalam Islam, di mana orang Palestin kerap diserang dan ditindas oleh pasukan keselamatan Israel. Isu seperti pembunuhan wartawan Al Jazeera Shireen Abu Akleh oleh pasukan Israel telah mengekalkan kebencian meluas.

Negara-negara Arab segera bersatu berikutan pengeboman Gaza oleh Israel yang tidak berpandangan. Bahkan Ratu Rania Jordan menuduh Barat jenayah perang. Konflik ini juga menyatukan umat Islam di tempat lain di dunia. Hamas mengambil kebanggaan mewakili sebab Palestin dan menganggap dirinya sebagai kuasa yang berkembang di dunia Arab.

Semasa lawatannya yang cepat ke Israel sebaik sahaja permulaan perang, Presiden AS Joe Biden menyeru orang Israel supaya jangan “termakan” oleh kemarahan terhadap serangan oleh Hamas. Walaupun ini tidak pernah diterjemahkan kepada sebarang usaha untuk mengawal tindakan Israel, presiden AS mengetahui apa yang dibicarakannya. Selepas serangan pengganas 11 September 2001, Washington melancarkan perang di Afghanistan dan Iraq, yang ternyata merupakan kesilapan besar. Lebih daripada 30,000 anggota tentera AS mengambil nyawa mereka sendiri selepas berkhidmat di Iraq dan Afghanistan, lebih daripada tiga kali bilangan yang terbunuh dalam pertempuran.

Kerosakan sosial yang disebabkan oleh peperangan yang dilancarkan AS selepas 9/11 membawa kepada kenaikan Presiden Donald Trump pada tahun 2016. Konflik yang berpanjangan di Timur Tengah mungkin membantunya kembali berkuasa dalam pilihan raya presiden AS tahun depan.

Perang Israel-Hamas kini mempunyai semua ciri-ciri konflik jangka panjang – atau tahap konflik jangka panjang yang baru, untuk konflik yang telah meresap dan meletus semula selama dekad. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Israel mendakwa membunuh tiga pemerintah Hamas. Di Afghanistan juga, Barat terus mendakwa telah membunuh pemerintah Taliban tetapi wajah baru terus muncul. AS memasuki Afghanistan pada tahun 2001 dengan matlamat menggulingkan Taliban, tetapi apabila mereka meninggalkan negara itu 20 tahun kemudian, Taliban mengambil alih kuasa, lebih berkuasa daripada sebelumnya. Hamas juga mungkin menjadi lebih berkuasa 20 tahun akan datang.

Isu-isu politik tidak boleh disembunyikan di bawah belang dan perlu ditangani secara politik. Kerajaan di seluruh dunia mengaku bahawa mereka tidak akan berunding dengan kejahatan. Dan tetapi mereka sentiasa telah dan akan terus berbuat demikian, terutamanya Israel. Tiada konflik, walaupun begitu berdarah, kuno atau sukar, adalah tidak stabil.

Baru-baru ini, Israel dan Hamas telah menandatangani perjanjian pembebasan tebusan, di bawah mana 50 orang yang diculik semasa serangan 7 Oktober akan dibebaskan semasa pemberhentian kemanusiaan empat hari.

Kunci kepada perjanjian itu ialah perantaraan Qatar, sekutu AS dan secara tidak langsung, penjaga hati dunia Arab. Pada masa lalu, Doha telah mengatur perjanjian dengan Taliban dan membantu pasukan AS berpindah keluar Afghanistan sebelum kedatangan Taliban. Lebih baru-baru ini, Qatar memainkan peranan penting dalam pertukaran tahanan antara AS dan Iran.

Selepas pemberhentian empat hari, IDF telah bersumpah untuk teruskan serangannya ke atas Gaza, tetapi jika perjanjian damai jangka panjang hendak dicapai, Qatar pasti akan memainkan peranan penting dalam perjanjian itu.

AS sentiasa menyokong Israel, tetapi tidak banyak menghormati PM Netanyahu. Biden kecewa bahawa Netanyahu menarik balik Persetujuan Oslo 1993 dan menarik balik formula dua negara untuk menyelesaikan isu Palestin. Hari ini, Persetujuan Oslo sudah lama mati dan mungkin tidak relevan lagi.

Pemikir besar Palestin, Edward Said (1935-2003) sentiasa melihat nasib penduduk Yahudi dan bukan Yahudi di Palestin terkait erat. Kita perlu mendengar Said hari ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)