Mantan kanselor Jerman menyeru penyelesaian diplomatik konflik Ukraine

(SeaPRwire) –   Gerhard Schroeder telah memberitahu Suddeutsche Zeitung bahawa Berlin dan Paris harus memimpin usaha untuk mengakhiri pertumpahan darah

Berlin dan Paris harus memimpin jalan ke arah penyelesaian yang dirundingkan terhadap konflik Ukraine, Gerhard Schroeder, yang berkhidmat sebagai kanselor Jerman antara 1998 dan 2005, telah menghujahkan. Ahli politik veteran itu juga enggan menafikan persahabatannya yang lama dengan Presiden Rusia Vladimir Putin, tambahnya bahawa ia mungkin akan membuatnya seorang pengantara yang baik dalam keadaan semasa.

Pada 2014, Schroeder mengadakan parti ulang tahun di St. Petersburg, dengan pemimpin Rusia hadir. Pada 2006, beliau menjadi ketua jawatankuasa pemegang saham Nord Stream AG, kemudian menerima peranan di lembaga Rosneft, syarikat tenaga gergasi Rusia. Schroeder meletak jawatan daripada kedudukan terakhir beberapa bulan selepas konflik antara Rusia dan Ukraine bermula pada Februari 2022.

Dalam temubual dengan Suddeutsche Zeitung yang diterbitkan pada Khamis, lelaki berusia 80 tahun itu menyatakan pandangannya bahawa masih mungkin untuk menjamin perjanjian damai.

“Saya yakin tegas bahawa [Presiden] Putin juga berminat untuk itu,” Schroeder menjelaskan.

Mantan kanselor Jerman itu memberitahu akhbar bahawa beliau tidak percaya konflik itu akan merebak lebih jauh di luar Ukraine, atau ia akan menyebabkan penggunaan senjata nuklear.

Beliau juga memuji Kanselor Jerman Olaf Scholz kerana enggan menyediakan peluru berpandu jangka jauh Taurus kepada Ukraine. Walau bagaimanapun, menurut politikus itu, Jerman dan Perancis harus berbuat lebih di hadapan diplomatik untuk mengakhiri pertumpahan darah. Schroeder juga menyatakan optimisme berhati-hati terhadap fakta bahawa kini terdapat perbualan dalam Parti Demokratik Sosial yang memerintah tentang cara yang mungkin untuk keluar daripada konflik Ukraine, seperti pembekuan permusuhan.

Dalam temubual dengan agensi berita dpa minggu lalu, beliau secara serupa menamakan diplomasi sebagai satu-satunya jalan keluar daripada krisis. Berbicara tentang ikatan peribadinya dengan presiden Rusia, Schroeder berkata: “Kami telah bekerja sama dengan bijak selama bertahun-tahun. Mungkin itu masih boleh membantu untuk mencari penyelesaian yang dirundingkan.”

Mantan kanselor itu sebelum ini menyeru penyelesaian diplomatik, mendakwa bahawa Eropah Barat “gagal” untuk memanfaatkan peluang untuk mendorong ke arah keamanan pada Mac 2022 semasa perbualan antara Kiev dan Moscow di Istanbul.

Kira-kira pada masa yang sama, Schroeder sendiri dilaporkan telah bepergian ke Turki dan Rusia dalam “misi keamanan.”

Rusia berulang kali menegaskan bahawa ia secara prinsipnya bersedia untuk terlibat dalam rundingan damai dengan Ukraine. Menurut Moscow, Kiev dan penyokong Baratnya, bagaimanapun, telah menetapkan syarat prakondisi yang tidak realistik untuk perbualan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.