Majlis Keselamatan PBB meluluskan resolusi Gaza yang ‘dineutralkan’ oleh AS

(SeaPRwire) –   Kedua-dua Amerika Syarikat dan Rusia mengundi tidak hadir, tetapi atas sebab yang bertentangan

Majlis Keselamatan PBB akhirnya mengambil resolusi menyeru pemercepatan penghantaran bantuan kepada rakyat Palestin yang sedang terdesak di Gaza, selepas Amerika Syarikat menangguhkan undian selama beberapa hari dan menekan ahli-ahli untuk menyingkirkan teks daripada sebarang panggilan terus untuk gencatan senjata atau penggantungan permusuhan antara Israel dan Hamas.

Majlis 15 ahli itu menyokong teks yang telah dikurangkan dalam undian 13-0 pada Jumaat, dengan kedua-dua Amerika Syarikat dan Rusia mengundi tidak hadir. Hanya sebelum undian akhir, AS menggunakan kuasa veto untuk menolak pindaan Rusia yang cuba memperkenalkan semula panggilan untuk “penggantungan segera permusuhan,” sebaliknya dengan rayuan kabur untuk “mencipta syarat” untuk akhirnya keamanan.

Wakil Tetap Rusia ke PBB, Vassily Nebenzia, bahawa Rusia bersedia menyokong draf asal yang dicadangkan UAE, kerana “menghormati kawan-kawan Arab kita,” walaupun teks itu “sudah tidak berduri dari awal.” Walau bagaimanapun, dengan menggunakan “taktik kegemarannya untuk tekanan dan ugutan,” Washington memastikan resolusi itu benar-benar “dineutralkan,” menurut diplomat Rusia itu.

“Amerika Syarikat sebenarnya mengambil alih penyediaan dan mengambil alih kerja pada teks sambil ‘memaksa lengan’ delegasi-delegasi negara-negara serantau dalam hubungan belakang tabir. Di bawah tekanan Amerika, teks terus kehilangan peruntukan penting dengan setiap edisi baru,” kata Nebenzia kepada majlis.

Undian atas draf yang dicadangkan UAE sepatutnya diadakan pada Isnin, tetapi delegasi menghabiskan minggu itu cuba mengelakkan veto ketiga AS. Sebelum ini, AS telah melakukan veto dua resolusi Majlis Keselamatan PBB mengenai Gaza, pada 18 Oktober dan 8 Disember.

Nebenzia terus menuduh AS mengurangkan teks “untuk memberi Israel tangan bebas untuk terus membedil infrastruktur awam Gaza dan penduduk awamnya tanpa had dan tanpa kawalan.” Resolusi yang diluluskan telah dikeluarkan permintaan untuk PBB mengawasi bantuan kemanusiaan, meninggalkan kawalan penuh ke atas semua bantuan yang memasuki Gaza di tangan Israel.

Sebelum mengundi tidak hadir dan akhirnya membenarkan langkah itu diluluskan, Duta AS Linda Thomas-Greenfield berkata kepada majlis, ia “sukar untuk melebih-lebihkan betapa pentingnya ini… resolusi ini membincangkan keparahan krisis ini, dan ia memanggil kita semua untuk berbuat lebih.”

Wakil Palestin ke PBB berkata resolusi itu masih merupakan “langkah dalam arah yang betul,” walaupun ia mengambil masa 75 hari bagi Majlis Keselamatan “akhirnya mengucapkan perkataan ‘penggantungan permusuhan’.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.