Mahkamah AS mengarahkan pembebasan 180 nama berkaitan Epstein

(SeaPRwire) –   Entri yang sebelum ini telah disekat menunjukkan rakan dan mangsa penjenayah seks Jeffrey Epstein

Seorang hakim persekutuan di New York telah memutuskan untuk membuka pelepasan dokumen yang mengandungi maklumat pengenalan kira-kira 180 orang yang berkaitan dengan cara tertentu dengan Jeffrey Epstein. Pedofil yang disabitkan itu meninggal dunia pada tahun 2019 di penjara New York, dan dokumen itu berkaitan dengan kes yang meletakkannya di sana.

Hakim Loretta Preska dari Bahagian Selatan New York menjelaskan alasannya dalam perintah 51 muka surat pada Isnin, dengan menyatakan bahawa perbicaraan terdahulu telah menetapkan bahawa nama tidak akan kekal disekat selamanya.

Mana-mana pihak yang terjejas oleh perintah itu mempunyai masa 14 hari untuk merayu keputusan itu, selepas itu peguam-peguam mesti “berbincang, menyediakan dokumen untuk dibuka pelepasan mengikut perintah ini, dan memaparkan dokumen pada doket,” kata Preska.

Hartanah itu dijangka mengenal pasti sebahagian daripada rakan Epstein dan mangsa, serta penyiasat dan wartawan yang melaporkan kes itu. Sebahagian daripada nama akan kekal disekat, termasuk mangsa kanak-kanak dan sekurang-kurangnya seorang yang salah dikenalpasti sebagai penjenayah seks oleh seorang wartawan.

Dokumen berkenaan berkaitan dengan saman 2015 oleh Virginia Giuffre, yang menuduh Epstein dan rakannya menjenayai beliau secara seks apabila beliau berusia 17 tahun. Kes itu diselesaikan pada tahun 2017, dengan kebanyakan bukti dan pemeriksaan kekal disekat. Satu saman oleh aktivis Mike Cernovich menyebabkan pendeklasifikasiannya pada Julai 2019, ketika itu Epstein ditangkap atas tuduhan pengedaran seks persekutuan.

Bekas pembiaya yang lama dengan orang kaya dan berpengaruh – dan membawa mereka ke pulau Caribbean peribadinya dengan jet peribadi dikenali sebagai ‘Lolita Express’ – dalam sel penjara Manhattan pada 10 Ogos 2019. Punca kematian rasmi disenaraikan sebagai bunuh diri dengan gantung diri.

Maxwell masuk bersembunyi selepas itu, tetapi dikesan oleh FBI pada Julai 2020 dan ditangkap. Beliau didapati bersalah pada Disember 2021 atas lima tuduhan pengedaran seks dan dijatuhi hukuman penjara 20 tahun, lima tahun probasi, dan denda $750,000.

Identiti pelanggan Epstein dan log siapa sahaja yang bepergian di atas ‘Lolita Express’ masih disekat. Seorang senator Republikan dalam Jawatankuasa Kehakiman cuba memanggil mereka bulan lepas, tetapi usul itu ditolak oleh Senator Dick Durbin, demokrat Illinois yang mengetuai jawatankuasa itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.