Mahkamah Agung AS: Texas boleh tahan pendatang haram yang merentasi sempadan

(SeaPRwire) –   Hakim menolak permintaan pentadbiran Biden untuk menghalang pelaksanaan undang-undang negeri kontroversi baru

Mahkamah Agung AS telah menolak permintaan kecemasan Presiden Joe Biden pentadbiran untuk menghalang pelaksanaan undang-undang baru di Texas yang akan membolehkan polis menangkap pendatang haram yang menyeberangi negeri itu dari Mexico.

Keputusan 6-3 dikeluarkan pada Selasa, membenarkan undang-undang baru tersebut berkuat kuasa sambil terus dicabar di mahkamah rendah dalam saman Jabatan Keadilan (DOJ) AS.

Texas telah berada di garis hadapan kempen oleh negeri-negeri berpihak Republikan untuk menekan keselamatan sempadan yang lebih kuat berikutan aliran pendatang haram yang tidak sah merentasi sempadan dengan Mexico.

Abbott mengerahkan angkatan tentera kebangsaan dan angkatan polis negeri untuk mendirikan halangan di sempadan sejak Biden mengambil alih jawatan pada Januari 2021. Beliau menentang permintaan Biden untuk berhenti amalan sedemikian, dengan berkata kerajaan persekutuan gagal memenuhi tanggungjawab perlembagaannya untuk mempertahankan negeri-negeri.

Undang-undang baru yang kontroversi, dikenali sebagai SB4, membolehkan pegawai polis negeri dan tempatan menangkap pendatang haram yang menyeberangi sempadan secara haram. Ia juga membenarkan hakim Texas mengeluarkan perintah pengusiran terhadap pendatang haram. Pentadbiran Biden menegaskan hanya kerajaan persekutuan yang mempunyai bidang kuasa terhadap keselamatan sempadan.

“Kami berbeza pendapat mendasar dengan perintah Mahkamah Agung membenarkan undang-undang Texas yang merosakkan dan tidak perlembagaan itu berkuat kuasa,” jurucakap White House, Karine Jean-Pierre berkata dalam kenyataan. “SB 4 tidak sahaja akan menjadikan masyarakat di Texas kurang selamat, ia juga akan membebankan pelaksanaan undang-undang dan menimbulkan kekacauan dan kekeliruan di sempadan selatan kami.”

Keputusan mahkamah tinggi dibahagikan mengikut garis parti, dengan enam hakim dilantik oleh presiden Republikan mengundi untuk membenarkan pelaksanaan undang-undang Texas dan tiga hakim dilantik Demokrat membantah. “Mahkamah memberi lampu hijau kepada undang-undang yang akan mengganggu keseimbangan kuasa persekutuan-negeri yang lama wujud dan menimbulkan kekacauan,” tulis Hakim Sonia Sotomayor dalam pendapat bercanggah.

Critik Biden mengatakan dasar beliau telah menyebabkan kekacauan di sempadan, membolehkan aliran pendatang haram yang tidak sah mencapai rekod, termasuk suspek pengganas, dan memudahkan peningkatan penyeludupan dadah. Abbott dan gabenor Republikan lain menghantar bas penuh pendatang haram ke bandar berpihak Demokrat, seperti New York dan Chicago, untuk menarik perhatian lebih kepada krisis sempadan. Datuk Bandar New York Eric Adams telah memberi amaran bahawa peningkatan kedatangan pendatang telah menekan sumber kerajaan tempatan, mengancam untuk “musnahkan” bandar terbesar Amerika Syarikat itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.