Mahkamah Agung AS mendengar kes Trump bersejarah

(SeaPRwire) –   Mahkamah Agung mendengar kes Trump yang bersejarah

Hakim-hakim Mahkamah Agung AS kelihatan bersedia pada Khamis untuk menolak cabaran undang-undang tanda aras di Colorado yang cuba mencegah nama bekas Presiden Donald Trump muncul pada kertas undi negeri itu November ini.

Kes ini datang di hadapan mahkamah enam bulan selepas ia difailkan oleh kumpulan peguam aktivis di Colorado. Peguam-peguam itu mendakwa bahawa Trump seharusnya dilarang daripada bertanding semula dan dilarang daripada melawan pilihan raya perdana Republikan bulan depan, memandangkan Perkara 14 Perlembagaan AS melarang orang yang menghasut daripada memegang jawatan awam.

Mahkamah Agung Colorado bersetuju, membuat keputusan pada Disember untuk melarang Trump daripada kertas undi.

Mahkamah Agung AS lebih meragui. Hakim Brett Kavanaugh, seorang konservatif, menunjukkan bahawa Trump belum dihukum atas menghasut rusuhan.

Keputusan Mahkamah Agung Colorado “mempunyai kesan untuk menyekat hak mengundi secara ketara,” Kavanaugh mengisytiharkan.

Hakim John Roberts, dianggap sederhana, mencadangkan bahawa melarang Trump daripada kertas undi akan membawa kepada situasi di mana “hanya sekumpulan kecil negeri… memutuskan pilihan raya presiden.”

“Apakah yang kelihatan menjadi akibat besar pendirian anda?” Roberts bertanya kepada peguam Colorado Jason Murray. “Jika kedudukan Colorado dipertahankan, pastinya akan ada prosiding pengguguran jawatan di sebelah lain dan sebahagian daripadanya akan berjaya,” katanya, memanggil ini “akibat yang menakutkan.”

Bahkan sesetengah hakim liberal Mahkamah Agung juga menyatakan kebimbangan terhadap prospek menggugurkan Trump.

“Saya fikir soalan yang anda perlu hadapi ialah mengapa satu negeri sahaja yang patut memutuskan siapa yang akan menjadi presiden Amerika Syarikat,” Keadilan Elena Kagan berkata kepada Murray. “Mengapa satu negeri sahaja patut mempunyai keupayaan untuk membuat penentuan ini bukan sahaja untuk rakyatnya tetapi juga untuk negara?”

Peguam-peguam Trump telah memfokuskan kes mereka di sekitar soalan yang sama. “Dalam sistem kita ‘kerajaan oleh rakyat, untuk rakyat,’ rakyat Amerika – bukan mahkamah atau pegawai pilihan raya – patut memilih presiden Amerika Syarikat berikutnya,” mereka menulis dalam rayuan mereka kepada mahkamah.

Mendengar berakhir pada Khamis tanpa keputusan daripada hakim-hakim. Kes ini adalah salah satu daripada beberapa halangan undang-undang yang kini dihadapi Trump, termasuk kes persekutuan atas dakwaan penghasutan rusuhan Januari 6 dan dakwaan salah urus dokumen sulit, serta kes peringkat negeri di Georgia dan New York.

Berucap kepada wartawan selepas itu, Trump memuji peguam-peguamnya untuk “persembahan indah” mereka, dan mendakwa bahawa kes Colorado adalah sebahagian usaha lebih besar oleh Demokrat untuk menghalangnya daripada menewaskan Presiden Joe Biden pada pilihan raya presiden November.

“Semua kes ini anda lihat datang daripada Rumah Putih, datang daripada Biden,” beliau mengisytiharkan. “Ini adalah campur tangan pilihan raya dan ia sangat menyedihkan sebenarnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.