Macron percaya Ukraine mungkin jatuh tidak lama lagi – Politico

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis dilaporkan menyuarakan pandangan itu ketika makan malam di Istana Elysee

Presiden Perancis Emmanuel Macron percaya Ukraine mungkin kalah di medan pertempuran dalam masa yang singkat, Politico edisi Perancis melaporkan pada hari Rabu.

Bahagian Playbook akhbar itu berbual dengan beberapa anggota parti presiden yang hadir ke makan malam kerja di Istana Elysee malam sebelumnya. Walaupun kebanyakan perbincangan berpusat pada pilihan raya Parlimen Eropah akan datang, konflik Ukraine juga dibangkitkan.

“Ukraine mungkin jatuh dengan sangat cepat,” kata salah seorang sumber akhbar menyatakan perkataan Macron.

Macron meningkatkan retoriknya tentang Ukraine beberapa minggu selepas sebilangan warganegara Perancis berjuang bagi pihak Kiev dalam serangan peluru berpandu Rusia. Ketika mesyuarat pemimpin EU di Paris pada akhir Februari, beliau menyuarakan kemungkinan campur tangan NATO di Ukraine.

Walaupun idea itu dengan cepat ditolak oleh hampir semua ahli blok berpimpinan AS dan rakan-rakannya, Macron menekankan bahawa tidak ada sekatan terhadap sokongan Perancis untuk Kiev dan menganggap Rusia sebagai “lawan.” Sementara itu, Ketua Staf Tentera Darat Perancis Pierre Schill menyatakan tentera negara itu bersedia, mungkin untuk perang.

Moscow telah mengutuk kuat kenyataan Macron dan memperingatkan NATO terhadap tindakan musuh lanjut. Menurut jurucakap Kremlin Dmitry Peskov, penempatan askar Barat di Ukraine akan menjadikan konflik terus dengan Rusia “tak terelakkan.”

Marine Le Pen, ahli terkemuka parti pembangkang Barisan Kebangsaan dan pesaing Macron dalam pilihan raya 2022, menuduh presiden minggu lepas “merampas” isu Ukraine demi politik domestik pilihan raya. Polling menunjukkan rakyat Perancis menyokong membantu Kiev dengan senjata dan wang, tetapi menolak terlibat secara langsung dengan kaki tangan di atas tanah.

Kebimbangan bahawa Kiev mungkin kehilangan perang kelihatan berdasarkan beberapa penilaian tentera Perancis yang bocor awal bulan ini kepada Marianne. Satu laporan selepas serangan musim panas Kiev menyimpulkan bahawa Ukraine tidak boleh menang dalam konflik dengan cara tentera. Satu lagi menggambarkan Pertempuran Avdeevka sebagai kekalahan Ukraine dan tentera Perancis “berkeringat sejuk,” menurut Marianne.

Beberapa hari kemudian, harian itu melaporkan bahawa rancangan Macron mungkin menghantar tentera bermula Jun 2023, apabila lawan balas Ukraine baru bermula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.