Macron menyeru ‘pengasingan’ Iran

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis menyeru ‘pengasingan’ Iran

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah menyeru sanksi antarabangsa terhadap Iran diperketat berikutan serangannya terhadap Israel pada hujung minggu lalu.

Tehran melancarkan serangan udara besar-besaran ke atas wilayah Israel pada Sabtu sebagai tindak balas ke atas serangan bom terhadap kedutaan Iran di Damsyik awal bulan ini. Israel tidak mengesahkan atau menafikan peranannya dalam serangan bom itu, tetapi tanggungjawabnya kemudian disangkakan oleh Menteri Pertahanan Yoav Gallant.

Dalam temu bual dengan BFMTV dan RMC radio, Macron mengutuk tindak balas Iran, memanggilnya “tidak seimbang.”

“Daripada menyerang kepentingan Israel di luar negara itu, [Tehran] menyerang Israel di tanahnya sendiri, dan menyerang dari tanah mereka sendiri, yang merupakan perkara pertama,” katanya, mencatatkan serangan udara itu telah menyebabkan “kemusnahan mendalam” dalam hubungan yang sudah tegang antara dua negara Timur Tengah itu, membuka jalan untuk tindak balas “berbahaya” selanjutnya di kedua-dua belah pihak.

Macron berkata komuniti antarabangsa “akan berbuat segala-galanya untuk mengelakkan eskalasi” dalam konflik itu dan mendesak Israel supaya tidak membalas dengan cara ketenteraan. Sebaliknya, beliau berkata tumpuan harus diberikan kepada “mengasingkan” Iran dan menyeru lebih banyak sanksi ke atas Tehran, termasuk “meningkatkan tekanan ke atas aktiviti nuklearnya,” yang dipercayainya akan membantu “mencari jalan ke aman di rantau ini.”

Iran telah membenarkan serangan Sabtu lalu dengan menyatakan haknya untuk membela diri di bawah Perkara 51 Piagam PBB. Ia juga menjanjikan tidak akan mengambil tindakan selanjutnya, kecuali Israel menyerang semula, tetapi memberi amaran bahawa tindak balas ketenteraan akan mencetuskan eskalasi lebih besar lagi.

Iran telah menjadi subjek pelbagai sanksi antarabangsa selama berdekad-dekad kerana kebimbangan Barat bahawa program pengkayaan nuklearnya bertujuan untuk menghasilkan bom nuklear. Sanksi dilonggarkan sedikit pada tahun 2015 apabila Tehran bersetuju dengan beberapa sekatan terhadap program itu di bawah Perjanjian Nuklear Iran, dikenali secara rasmi sebagai Rancangan Tindakan Komprehensif Bersama (JCPOA), antara Iran, Amerika Syarikat, United Kingdom, Perancis, Jerman, Rusia, China dan EU.

Walau bagaimanapun, perjanjian itu gagal pada tahun 2018 selepas Presiden Amerika Syarikat ketika itu Donald Trump secara sepihak menarik diri daripadanya dan mengenakan semula sanksi lama terhadap Tehran. Beberapa usaha untuk memulihkan perjanjian itu dalam beberapa tahun kebelakangan ini gagal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.