Macron mengkritik dakwaan tentang jantina isterinya

(SeaPRwire) –   Ahli konspirasi mendakwa Brigitte Macron dilahirkan sebagai lelaki bernama Jean-Michel Trogneux

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah mengkritik teori konspirasi yang lama bahawa isterinya Brigitte yang berusia 70 tahun adalah seorang wanita transgender.

“Yang paling buruk ialah maklumat palsu dan senario yang dibuat-buat,” kata Macron kepada wartawan Perancis pada Jumaat. “Akhirnya orang percaya dan mengganggu anda, bahkan dalam privasi anda.”

Macron bercakap pada Hari Wanita Antarabangsa, selepas memasukkan hak yang dijamin untuk pengguguran kehamilan ke dalam perlembagaan Perancis. Pemimpin Perancis itu menambah bahawa dakwaan transgender mengenai isterinya adalah contoh serangan misoginistik dalam talian yang wanita terpaksa hadapi setiap hari.

Spekulasi mengenai isteri Macron bermula pada 2021, dan dipulakan oleh dua wanita Perancis – seorang wartawan bebas dan seorang “pakar spiritual” yang mengaku. Beberapa posting di Facebook dan temu bual video antara kedua-dua wanita, yang dimuat naik ke YouTube, mendapat sambutan – dan hashtag #JeanMichelTrogneux menjadi viral. Hashtag itu merujuk kepada nama lahir sebenar Brigitte Macron mengikut teori konspirasi. Jean Michel Trogneux sebenarnya merupakan nama abang isteri presiden itu.

Pada 2022, isteri pertama Perancis dan abangnya menyaman Amandine Roy, 52 tahun, seorang pakar spiritual yang mengaku dan wartawan bebas Natacha Rey, 48 tahun. Berikutan rayuan, Roy didenda kurang daripada €1,000 dan Rey perlu membayar kira-kira €500.

Emmanuel Macron kerap ditanya mengenai hubungannya dengan isterinya, yang lebih tua 24 tahun daripadanya dan pernah mengajar di sekolah tinggi presiden Perancis itu. Macron hanya berusia 17 tahun ketika mengumumkan hasratnya untuk berkahwin dengan Trogneux, yang merupakan gurunya dalam subjek sastera. Mereka berkahwin pada 2007. Walaupun tiada anak bersama, Trogneux mempunyai tiga orang anak dan tujuh cucu.

Bagi cerita ini dengan kawan anda!

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.