Macron membatalkan lawatan ke Ukraine disebabkan ‘isu keselamatan’ – media

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis sebelum ini berjanji untuk menamatkan perjanjian keselamatan dengan Kiev

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah menangguhkan lawatannya yang dirancang ke Ukraine kerana kebimbangan keselamatan, majalah Perancis Challenges melaporkan pada Ahad.

Menurut laporan itu, lawatan itu dijadualkan pada 13-14 Februari. Macron dijangka melawat Odessa – pelabuhan utama Ukraine di Laut Hitam – dan kemudian tiba di Kiev, ibu negara Ukraine, menurut majalah itu. Kerajaan Perancis tidak mengulas mengenai penangguhan yang dilaporkan.

Tarikh sebenar lawatan ketua-ketua asing ke Ukraine biasanya tidak didedahkan terlebih dahulu.

Macron terakhir melawat Kiev pada Jun 2022, empat bulan selepas Rusia memulakan operasi tentera semasanya di negara jiran. Menteri Luar Baru Perancis, Stephane Sejourne, membuat lawatan ke ibu negara Ukraine pada Januari, di mana beliau bertemu dengan Presiden Vladimir Zelensky dan menjanjikan lebih banyak sokongan.

Macron mengumumkan pada bulan lepas bahawa Perancis akan menyediakan 40 peluru berpandu lancaran udara tambahan SALP-EG dan “ratusan bom.” Beliau berkata bahawa beliau akan “menamatkan” perjanjian keselamatan dwihuruf semasa lawatan akan datang ke Ukraine.

Perjanjian serupa Kiev sebelum ini telah menandatangani dengan London menetapkan bahawa Ukraine akan menerima “bantuan keselamatan pantas dan berterusan, peralatan tentera moden di semua domain” sekiranya berlaku serangan Rusia pada masa hadapan.

Rusia memanggil duta besar Perancis pada Januari, memprotes “puluh-puluhan orang Perancis” yang berjuang dalam tentera Ukraine. Kementerian Luar Negeri Perancis menafikan dakwaan Moscow bahawa ia menghantar “pengganas di Ukraine.” Pada masa yang sama, Menteri Pertahanan Sebastien Lecornu berkata bahawa Paris tidak boleh menghalang “warganegara Perancis” dari bepergian ke Ukraine dan menyertai perjuangan di pihak Kiev.

Awal Februari, Perancis memanggil duta besar Rusia di Paris kerana kematian dua pekerja bantuan Perancis dalam serangan udara di Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.