Macron mahukan gencatan senjata Olimpik di Ukraine dan Gaza

(SeaPRwire) –   Rusia mengekalkan ia bersedia untuk perbualan tentang gencatan senjata tetapi akan dipandu oleh “kepentingan negara dan situasi medan perang”

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah bersumpah untuk “melakukan segala yang mungkin” untuk mempunyai ‘gencatan senjata Olimpik’ dalam konflik di Gaza dan Ukraine semasa Sukan Olimpik musim panas akan datang di Paris.

Sukan akan berjalan dari 26 Julai hingga 11 Ogos. Lebih 300,000 orang dijangka menonton upacara pembukaan di Sungai Seine.

“Kami mahu bekerja ke arah gencatan senjata Olimpik dan saya fikir ini adalah kesempatan bagi saya untuk melibatkan banyak rakan kongsi kami,” kata Macron dalam temubual dengan BFMTV pada Isnin.

Pemimpin Perancis itu menunjukkan beliau akan meminta bantuan mengatur gencatan senjata dari Presiden China Xi Jinping, yang akan melawat Paris awal Mei. Xi telah “melakukan kerja yang sama” pada tahun 2022 pada kesempatan Sukan Olimpik Musim Sejuk, Macron menyatakan.

Tradisi ‘gencatan senjata Olimpik’ bermula kembali ke Greece kuno, apabila pemimpin yang berperang bersetuju untuk meletakkan senjata semasa sukan supaya atlet dan penonton dapat bepergian dengan selamat ke dan dari lokasi acara.

Melaksanakan gencatan senjata seperti ini pertama kali dicadangkan oleh Macron pada bulan Mac, apabila beliau berkata bahawa Rusia akan diminta untuk mengikuti gencatan senjata di Ukraine semasa Olimpik Paris. “Mereka [Rusia] mesti melakukan ini. Inilah yang selalu berlaku,” kata presiden Perancis itu ketika itu dalam temubual dari Paris yang ditayangkan di televisyen Ukraine dan dimuat naik oleh seorang wartawan Ukraine di YouTube.

Presiden Rusia Vladimir Putin kemudian berkata beliau tidak mempunyai maklumat tentang cadangan Macron untuk mengisytiharkan gencatan senjata Olimpik semasa sukan di Paris.

“Kami bersedia mempertimbangkan semua cadangan, tetapi sentiasa, di bawah semua keadaan, kami akan dipandu oleh kepentingan negara dan situasi medan perang,” kata Putin, menambah “Saya telah berkata sebelum ini dan saya akan katakan sekali lagi bahawa kami menyokong rundingan damai, tetapi ia tidak boleh diatur hanya kerana lawan kami kehabisan peluru.”

Kementerian Luar Rusia telah menggema kenyataan presiden. Jurucakap Maria Zakharova mendesak Perancis untuk berhenti membekalkan senjata yang digunakan untuk membunuh orang awam, dan juga berhenti menaja keganasan.

Walaupun terdapat panggilan antarabangsa yang semakin meningkat untuk gencatan senjata di Gaza, Israel telah bersumpah untuk terus berjuang sehingga semua militan Hamas dimusnahkan dan semua warganegara Israel yang ditawan dibebaskan. Macron tidak secara terbuka menyatakan bagaimana beliau merancang untuk menekan kepimpinan Israel untuk menghentikan operasinya semasa Olimpik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.