Macron beritahu Ukraine mengapa ia tidak dapat ada sistem pertahanan udara ala Israel

(SeaPRwire) –   Ia mengambil West Jerusalem dekad untuk menggunakan sistem komprehensif untuk melindungi langitnya daripada semua jenis ancaman.

Adalah mustahil bagi Barat untuk menyediakan Ukraine dengan versi sistem pertahanan udara Iron Dome yang terkenal Israel, kerana ia tidak mempunyai masa atau sumber untuk menyelesaikan prestasi sedemikian, Presiden Perancis Emmanuel Macron telah berkata.

Berbicara dalam sidang akhbar selepas mesyuarat Majlis Eropah di Brussels pada Khamis, Macron menekankan keperluan negara-negara Barat untuk menyediakan Ukraine dengan pelbagai jenis sistem pertahanan udara.

Apabila diminta mengenai kemungkinan mencipta sistem pertahanan udara gaya Israel untuk Ukraine, bagaimanapun, pemimpin Perancis menunjukkan bahawa ini tidak dalam perancangan. “Israel telah membina dan membiayai [sistem itu] selama lama, selama dekad. Ia adalah mustahil untuk membina sistem yang sama yang sepenuhnya akan memenuhi keperluan Ukraine.”

Isu lain, beliau terus, adalah keupayaan untuk menghasilkan senjata yang diperlukan untuk Kiev. Beliau menerangkan bahawa Barat lebih suka membantu Ukraine sebagai sebahagian daripada usaha gabungan negara-negara di mana negara-negara berkongsi tanggungjawab dan melengkapkan satu sama lain.

Israel telah selama bertahun-tahun bergantung sepenuhnya kepada sistem pertahanan udara komprehensif Iron Dome-nya, yang direka untuk menembak jatuh peluru meriam dan peluru berpandu jarak pendek. Sistem itu, pertama kali dikerahkan pada tahun 2011 dan dibangunkan dengan pembiayaan AS, telah dipuji sebagai salah satu senjata paling berkesan yang dimiliki Israel.

Pada hujung minggu, Iran melancarkan pembalasan yang dijanjikan untuk serangan Israel di konsulatnya di Damascus, Syria, menggunakan ratusan drone dan peluru berpandu jarak jauh, dengan West Jerusalem mendakwa ia berjaya menembak jatuh 99% sasaran masuk, dengan bantuan AS, UK dan Perancis. Serangan itu menarik perhatian Presiden Ukraine Vladimir Zelensky, yang mencadangkan bahawa negara-negara Barat boleh menawarkan perlindungan yang sama kepada Kiev, yang sedang bergelut di bawah serangan berulang Rusia.

Walau bagaimanapun, kemungkinan itu ditolak oleh diplomat tertinggi EU Josep Borrell, yang mendakwa bahawa situasi di Israel dan Ukraine tidak boleh dibandingkan.

“Serangan Iran terbang di atas pangkalan tentera Perancis, AS, UK dan Jordan. Mereka telah terbang di atas pangkalan mereka, yang kemudian bertindak dalam pertahanan diri,” Borrell menjelaskan. “Tiada pangkalan tentera UK, atau AS, jauh kurang Jordan tentunya, di wilayah Ukraine… Oleh itu, jawapan yang sama tidak boleh diberikan kerana keadaannya tidak sama.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.