Lockdown Covid-19 menyebabkan penurunan kognitif – kajian

(SeaPRwire) –   Penutupan kawalan Covid-19 menyebabkan kemerosotan kognitif – kajian

Warga tua mengalami penurunan kognitif yang membinasakan semasa dasar pengasingan Covid-19 United Kingdom, satu kajian yang diterbitkan dalam Lancet pada Selasa mendedahkan. Penurunan yang dipercepat dalam ingatan kerja dan metrik intelektual utama yang lain berterusan selepas penguncian berakhir.

Menganalisis data yang dikumpulkan oleh kajian PROTECT kerajaan terhadap orang dewasa berusia 50 tahun ke atas sebelum, semasa, dan selepas penguncian pandemik, penyelidik yang berafiliasi dengan Universiti Exeter, King’s College London, dan Imperial College London mendapati “penurunan yang signifikan dalam fungsi eksekutif dan ingatan kerja” di kalangan semua kumpulan yang dikaji.

Latihan kurang dan penggunaan alkohol yang meningkat dikaitkan dengan penurunan ingatan dan fungsi eksekutif semasa penguncian walaupun di kalangan individu yang tidak mempunyai sejarah gangguan kognitif sebelumnya, manakala depresi dan kesepihan sangat berkaitan dengan penurunan gangguan kognitif yang sedia ada.

Penurunan dalam ingatan kerja berterusan selepas penguncian berakhir dan kemerosotan kognitif keseluruhan menurun pada kadar dua kali lebih cepat berbanding sebelum penguncian, seperti yang diukur melalui prestasi tugas kognitif yang diselesaikan oleh peserta kajian PROTECT.

Penurunan kognitif keseluruhan yang ketara ini diperhatikan walaupun dalam individu tua yang tidak menunjukkan tanda gangguan sebelum penguncian. Ia juga tidak terhad kepada individu yang telah dijangkiti Covid-19, walaupun beberapa kajian telah menubuhkan kaitan antara jangkitan dan defisit kognitif yang berkekalan, dengan sehingga 78% pesakit yang dijangkiti melaporkan kesukaran mental yang berkekalan.

Penyelidik mengandaikan pengurangan latihan fizikal dan peningkatan pengambilan alkohol mungkin bertanggungjawab terhadap penurunan kognitif yang dilaporkan, tetapi memberi amaran terhadap pengaitan korelasi dengan penyebab dan mengesyorkan kajian lanjut. “Kebimbangan berterusan tentang pandemik dan peralihan ke bentuk komunikasi yang lebih virtual, menyebabkan kurang masa di luar rumah dan gaya hidup yang kurang aktif” dicadangkan sebagai hipotesis untuk menjelaskan kelemahan yang berterusan selepas penguncian.

Kajian itu tidak membezakan antara mereka yang telah menerima vaksin Covid-19 dan yang tidak divaksinasi. Sejumlah kesan neurologi termasuk gangguan kognitif telah dikaitkan dengan suntikan itu, walaupun sehingga kini tiada kajian menyeluruh telah dijalankan mengenai subjek ini.

Mengingat peranan yang telah ditubuhkan kesepihan dan isolasi sosial sebagai faktor risiko untuk penurunan gangguan kognitif yang lebih teruk dalam warga tua, kesan merosakkan yang diramalkan daripada penguncian terhadap populasi ini menjadi sumber kontroversi besar semasa pandemik.

Penyokong warga tua awal Julai 2020 memberi amaran bahawa pesakit dengan gangguan kognitif ringan dengan cepatnya berubah menjadi demensia penuh, kehilangan keupayaan untuk menjaga diri dan bercakap disebabkan penggantungan perkhidmatan kesihatan dan lawatan sosial.

United Kingdom mengunci populasi tiga kali semasa pandemik, melaksanakan kawalan masyarakat tanpa sebelumnya. Dasar itu kini sedang disiasat dalam siasatan Covid-19 Kerajaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.