Lima Rancangan TV Terbaik Oktober 2023

Selepas beberapa bulan yang kurang, TV telah, sebahagian besarnya, pulih pada bulan Oktober 2023. Horror stalwart Mike Flanagan kembali dengan pengemaskinian Edgar Allan Poe yang menyeronokkan dan setan yang mungkin menjadi siri Netflix terakhirnya sebelum berpindah ke Amazon. Showtime’s Fellow Travelers memberi kami langka drama zaman prestij yang layak mendapat seriusnya. Dan sebagai SAG-AFTRA mogok terus berlanjut, import antarabangsa cemerlang—drama Kanada yang menyayat hati, thriller Korea yang kasar, sitkom keluarga yang sangat luar biasa dari UK—terus mengisi lubang dalam jadual keluaran yang penuh dengan kelewatan pengeluaran. Berikut adalah siri baru terbaik yang saya nikmati bulan ini.

Bargain (Paramount+)

Di sebuah bilik hotel yang gelap di tengah-tengah tiada tempat, seorang remaja (Jeon Jong-Seo) bertemu dengan lelaki dewasa (Jin Sun-kyu) yang dia telah janjikan untuk menjual keperawanannya. Tetapi sebelum transaksi $1000 itu boleh diselesaikan, dia mahu pastikan dia akan mendapat tepat apa yang dia bayar. Walaupun pemeriksaannya menjadi sangat menakutkan dengan cepatnya, dia benar untuk meragui. Tiada apa-apa tentang gadis ini atau tempat ini adalah apa yang kelihatan.

Ada banyak ulasan di luar sana yang akan memberikan anda ringkasan yang lebih menyeluruh tentang siri thriller Korea yang kotor dan ganas ini dari pencipta Jeon Woo-sung. Pribadi—dengan syarat bahawa penonton yang sensitif harus mengelak—saya fikir anda harus masuk ke Bargain dengan mengetahui sesedikit mungkin tentang plot, yang berubah secara tektonik dalam episod pertama. Cukup untuk mengatakan bahawa jika anda menghargai gairah-gairah yang muram, humor gelap, dan komen sosial yang menghakis yang mendefinisikan banyak daripada eksport hiburan Korea yang paling dihormati, dari filem-filem Bong Joon-ho dan Park Chan-wook ke Squid Game, anda pasti akan terpikat oleh siri enam bahagian ini yang meratapi keadaan masyarakat yang (sama seperti milik kita) mengurangkan nilai badan manusia kepada nilai pasarannya.

Everyone Else Burns (The CW)

Dari banyak watak yang kasar hingga pengaturan kelas pekerja di Manchester, Everyone Else Burns tidak dapat lebih berbeza daripada lawan sitkom keluarga yang lebih manis dan manis di TV Amerika. Di tengah-tengah siri ini adalah keluarga Lewis, empat orang yang tidak bahagia yang tergolong dalam sekte Kristian radikal yang percaya bahawa Zaman Akhir sudah dekat. Apabila kita bertemu dengan bapa, David yang sombong dengan gaya rambut mangkuk yang luar biasa yang dimainkan oleh The Inbetweeners Simon Bird, dia sedang membangkitkan isterinya yang lama menderita, Fiona (Kate O’Flynn dari Landscapers) dan kanak-kanak pada pukul empat pagi dengan berita bahawa Armageddon sudah tiba. “Akhirnya!” jerit anak lelakinya Aaron (Harry Connor) yang berapi-api, seorang pengikut hakikat. Sementara itu, Rachel (Amy James-Kelly) yang miskin dan terkurung hanya mahu menukar kejayaan A + nya ke universiti. [Baca ulasan penuh.]

The Fall of the House of Usher (Netflix)

The Fall of the House of Usher oleh Mike Flanagan membuka dengan cara yang sama seperti kisah Edgar Allan Poe dengan nama yang sama: Seorang lelaki tiba di rumah yang lapuk, dipanggil oleh kenalan lama yang sakit parah. Tetapi dari situ, siri itu berkembang dalam arah yang biasa dan gila tidak terduga. Seperti adaptasi Flanagan yang lain, ia bermain-main dengan plot dan motif dari karya paling terkenal penulis itu—”The Raven”, “The Tell-Tale Heart”, “Annabel Lee”, “The Pit and the Pendulum”.

Tetapi House of Usher juga berani membawa Poe ke konteks yang paling kontemporari, mengimajinasikan Roderick Usher (Bruce Greenwood) yang malang sebagai ketua keluarga empayar opioid dalam gaya Sacklers’ Purdue Pharma. Satu siri apa yang kelihatan sebagai kebetulan tragis baru-baru ini menimpa keluarga: Enam kanak-kanak dewasa Roderick (dari lima ibu yang berbeza) semuanya mati dengan mengerikan, satu demi satu. Kini dihantui oleh halusinasi mimpi buruk, dia telah berjanji pengakuan kepada peguam, Carl Lumbly’s C. Auguste Dupin, yang telah menghabiskan dekad berusaha menangkap Ushers, ubat-ubatan mereka telah membunuh ratusan ribu orang, terlibat dalam aktiviti haram.

Fellow Travelers (Showtime)

Hanya beberapa bulan sebelum Presiden Dwight D. Eisenhower menandatangani perintah eksekutif 1953 yang memberi kuasa penggeledahan penyiasatan untuk pekerja kerajaan yang homoseksual yang pusat drama sejarah Showtime yang hidup, bijak dan sering menyayat ini, diadaptasi dari novel terkenal 2007 Thomas Mallon, Fellow Travelers, bertemu buat kali pertama. Hawkins Fuller (Matt Bomer) adalah pegawai DC yang cerdik dengan bapa angkat dalam senator berprinsip Wesley Smith (Linus Roache) dan potensi pasangan dalam anak perempuan Smith, Lucy (Allison Williams). Ia tidak mengganggu Hawk bahawa dia perlu menyembunyikan pertemuan rahsia dengan lelaki lain