Lembaga Pelakon Hollywood Lulus Persetujuan Akhir Perbincangan Mogok Sebagai Pemimpin Memuji Keuntungan

Ahli lembaga dari kesatuan pelakon Hollywood telah membuang undi pada hari Jumaat untuk meluluskan perjanjian dengan studio yang menamatkan mogok mereka selepas hampir empat bulan, dengan kepimpinan kesatuan itu memuji keuntungan yang diperoleh dalam minggu rundingan metodikal.

Duncan Crabtree-Ireland, Pengarah Eksekutif dan Ketua Negosiator Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists’ mengumumkan dalam sidang akhbar petang bahawa persetujuan sementara telah diluluskan dengan 86% undian.

Perjanjian perjanjian kontrak tiga tahun seterusnya akan diputuskan oleh ahli-ahli kesatuan, yang kini sedang mempelajari apa yang mereka peroleh melalui menghabiskan musim panas dan awal musim gugur di barisan piket daripada set filem dan televisyen. Undian itu bermula pada hari Selasa dan berterusan sehingga bulan Disember.

Crabtree-Ireland berkata perjanjian itu “akan mengekalkan industri perfileman sebagai satu kerjaya untuk pelakon kelas pekerja”.

Presiden SAG-AFTRA Fran Drescher berkata studio percaya mereka dapat mengatasi pelakon dengan menunggu lebih dua bulan sebelum memulakan rundingan.

“Apa yang mereka lakukan? Adakah mereka cuba menyelak kami?” katanya. “Baiklah sayang, saya berhenti merokok dari lama dahulu.”

Crabtree-Ireland dan Drescher tidak akan memberikan butiran mengenai siapa yang tidak meluluskan perjanjian itu, dan mengapa. Undian lembaga adalah berat, jadi ia tidak segera jelas berapa banyak orang yang mengundi menentang kelulusan.

Secara keseluruhannya, adegan gembira di ibu pejabat SAG-AFTRA di Los Angeles sangat berbeza daripada nada tidak kompromi dan marah sidang akhbar di bilik yang sama pada bulan Julai, apabila pemimpin kesatuan mengumumkan bahawa pelakon akan menyertai penulis dalam mogok bersejarah yang menggoncang industri.

Undian berjaya dari lembaga, yang ahli-ahlinya termasuk pelakon Billy Porter, Jennifer Beals, Sean Astin dan Sharon Stone, dijangka, kerana banyak orang yang sama berada dalam jawatankuasa yang merundingkan perjanjian itu. Dan ia sebahagiannya telah kehilangan dramatiknya dengan pemimpin kesatuan mengisytiharkan mogok berakhir sebaik sahaja persetujuan sementara dicapai dengan Pertubuhan Filem dan Televisyen, dan bukannya menunggu kelulusan.

Tetapi ia masih merupakan langkah penting dalam kembali ke perniagaan seperti biasa di Hollywood, jika ada sedemikian rupa. Pelakon tidak perlu menunggu untuk pengesahan untuk mula berlakon lagi – “sebenarnya beberapa daripada mereka sudah berbuat demikian,” kata Crabtree-Ireland.

Peruntukan kontrak mengenai kawalan kecerdasan buatan adalah antara isu terakhir dalam persetujuan itu.

“AI adalah penentu perjanjian,” kata Drescher kepada Associated Press dalam temubual. “Jika kami tidak mendapat pakej itu, maka apa yang kami lakukan untuk melindungi ahli-ahli kami?”

Apabila imej disahkan digunakan dalam rancangan di mana pelakon, sama ada masih hidup atau mati, tidak sedang melakukan apa-apa, pemegang lesen mempunyai hak untuk merundingkan kadar.

Dalam peruntukan yang diperjuangkan dengan susah payah yang SAG-AFTRA kata datang pada hari terakhir rundingan, apabila AI generatif digunakan untuk mencipta watak sintetik daripada imej beberapa pelakon yang berbeza – sama ada mata Denzel Washington atau rambut Margot Robbie – persetujuan perlu diperoleh daripada setiap orang yang digunakan, dan kesatuan mesti dapat merundingkan bayaran untuk setiap orang.

Perjanjian itu termasuk penciptaan dana baru untuk membayar pelakon untuk tontonan masa depan kerja mereka di perkhidmatan streaming, selain royalti tradisional yang dibayar untuk tayangan filem atau siri. Isu ini menunda rundingan selama lebih seminggu pada bulan lalu sebelum studio kembali ke meja rundingan.

“Mereka agak jauh kerana mereka bersedia untuk menerima bahawa aliran pendapatan baru perlu ditubuhkan,” kata Drescher kepada AP.

Kenaikan gaji am 7% berkuat kuasa serta-merta, dengan kenaikan lagi 4% pada bulan Julai, dan kenaikan lagi 3.5% setahun selepas itu.

Kenaikan 11% untuk pelakon latar belakang berkuat kuasa serta-merta, dengan kenaikan yang sama 4% dan 3.5% dalam tahun-tahun akan datang.

Juga akan ada lebih banyak wang untuk pemindahan pelakon yang perlu berpindah untuk muncul dalam siri TV.