Lelaki tertua dunia meninggal dunia pada usia 114

(SeaPRwire) –   Venezuelan farmer Juan Vicente Perez Mora has passed away two months before his 115th birthday

Orang terlama di dunia, Juan Vicente Perez Mora, meninggal pada usia 114 tahun pada Selasa di Venezuela, menurut pegawai tempatan.

Petani pensiun Juan Vicente Perez Mora menjadi lelaki hidup tertua pada tahun 2020, dan secara rasmi diiktiraf sebagai demikian oleh Guinness World Records pada tahun 2022, ketika berusia 112 tahun.

Perez meninggal dunia hanya dua bulan sebelum ulang tahunnya yang ke-115 di negeri Venezuelan Tachira, menurut Gabenor Freddy Bernal.

“Juan Vicente Perez Mora kami yang mulia, hari ini dengan duka dan sakit yang mendalam kami berpisah darimu, kepada arketip lelaki dari Tachira, rendah hati, kerja keras, aman, bersemangat tentang keluarga dan tradisi,” tulis Bernal di X (dahulunya Twitter).

Presiden Venezuela Nicolas Maduro memberi komen mengenai kematiannya, dengan berkata: “Juan Vicente Perez Mora telah melintasi kekekalan pada usia 114 tahun.”

Perez dilahirkan di bandar El Cobre, di negeri Andean Tachira pada 27 Mei 1909 dan merupakan anak kesembilan daripada sepuluh adik-beradik. Petani, dikenali sebagai Tio Vicente, memulakan kerja pada usia lima tahun bersama bapanya dan adik-beradiknya, membantu menuai tebu gula dan kopi, menurut kenyataan Guinness World Records pada tahun 2022.

Semasa masih bekerja dalam pertanian, Perez kemudian menjadi sherif di Caricuena pada tahun 1948 dan bertanggungjawab menyelesaikan pertikaian tanah dan keluarga selama sepuluh tahun, kata Guinness.

Bapa kepada 11 orang anak, menjelang tahun 2022 beliau mempunyai 42 cucu, 18 cicit dan 12 cicit saudara.

Rahsia hayatnya yang panjang, menurut Guinness World Records, ialah “bekerja keras, berehat pada cuti umum, tidur awal, minum segelas aguardiente setiap hari, cintai Tuhan, dan sentiasa membawanya dalam hati.”

Sementara ini orang tertua yang masih hidup di dunia ialah Maria Branyas Morera, yang merayakan ulang tahunnya yang ke-117 bulan lalu di Catalonia, Sepanyol.

Orang tertua yang pernah hidup ialah wanita Perancis Jeanne Calment, yang hidup sehingga usia 122 tahun dan meninggal dunia pada tahun 1997, menurut Guinness.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.