Lelaki mati selepas bakar diri di luar perbicaraan Trump (VIDEO GRAFIK)

(SeaPRwire) –   Si mati telah dikenal pasti oleh polis sebagai Max Azzarello, seorang yang mengaku sebagai “penyelidik penyiasatan” dari Florida

Seorang lelaki yang telah membakar diri di luar mahkamah kota New York di mana bekas Presiden Donald Trump dibicarakan telah meninggal dunia akibat melecur yang teruk lewat Jumaat, media tempatan melaporkan, memetik Jabatan Polis New York (NYPD). Lelaki itu telah dikenal pasti sebagai Max Azzarello berusia 37 tahun dari St. Augustine, Florida.

Kejadian yang mengganggu pada petang Jumaat, hari keempat perbicaraan di mana Trump mempertahankan dirinya terhadap tuduhan menutup secara haram apa yang dipanggil pembayaran ‘wang tutup mulut’ kepada seorang bintang lucah. Azzarello dilaporkan menghampiri sekumpulan penyokong Trump yang berkumpul di luar mahkamah dan mengedarkan risalah yang menyatakan teori konspirasi. Dia kemudian membasahi dirinya dengan cecair mudah terbakar dan membakar dirinya sendiri.

Kebakaran itu dilaporkan berlanjutan selama kira-kira tiga minit sebelum dipadamkan. Azzarello kemudian dibawa ke hospital berdekatan dan dilaporkan dalam keadaan kritikal sejurus tiba dan meninggal dunia beberapa jam kemudian. Empat pegawai polis dilaporkan mengalami kecederaan ringan akibat perengsa kebakaran dan juga dimasukkan ke hospital. Polis berkata unit skuad bom dikerahkan untuk mencari kawasan itu sebagai langkah berjaga-jaga.

Motif Azzarello untuk pembakaran diri sedang disiasat. Timbalan pesuruhjaya NYPD Tarik Sheppard mengatakan dia tidak mensasarkan Trump secara khusus atau orang lain yang terlibat dalam perbicaraan itu.

Amaran: kandungan yang sangat grafik:

“Buat masa ini kami melabelnya sebagai semacam ahli teori konspirasi, dan kami akan meneruskan dari situ,” katanya dalam taklimat media.

Risalah yang diedarkan oleh Azzarello merangkumi pautan ke akaun Substack di mana dia memperkenalkan dirinya sebagai “seorang penyelidik penyiasatan.” Satu manifesto yang dikatakan ditulis oleh Azzarello dan disiarkan di laman web The Ponzi Papers mengatakan bahawa ” tindakan protes yang ekstrem”nya dimaksudkan untuk menarik perhatian terhadap “rampasan kuasa fasis apokaliptik” yang sedang disiapkan oleh pemerintah AS dan sekutunya.

Menurut New York Post, memetik rekod polis, Azzarello sebelumnya telah ditangkap tiga kali atas tuduhan termasuk perbuatan khianat dan mengganggu keamanan. Dokumen polis dari penangkapan terbarunya pada bulan Ogos tahun lalu menunjukkan bahawa Azzarello mempunyai kecenderungan membunuh diri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.