Laporan pendakwaan merosakkan tawaran Biden untuk giliran semula – penasihat Obama

(SeaPRwire) –   Ahli strategi politik David Axelrod memberitahu NYT bahawa penemuan mengenai kehilangan ingatan presiden AS akan beresonansi dengan pengundi

Kempen pemilihan semula Presiden Joe Biden mungkin telah terjejas oleh laporan yang menunjukkan bahawa beliau mengelak didakwa jenayah sebahagiannya kerana kemerosotan keupayaan mentalnya yang dikatakan, David Axelrod, ahli strategi politik AS yang dua kali membantu Barack Obama memenangi jawatan presiden, memberitahu New York Times.

Isu yang dipersoalkan adalah laporan yang dikeluarkan pada Khamis oleh peguam khas Jabatan Kehakiman AS yang menyiasat penyalahgunaan Biden terhadap dokumen sulit. Peguam khas Robert Hur berkata bukti menunjukkan bahawa Biden “dengan sengaja menyimpan dan mendedahkan” bahan-bahan sulit dari dua penggalnya sebagai naib presiden dalam pentadbiran Obama, tetapi tiada tindakan jenayah yang wajar sebahagiannya kerana sukar untuk meyakinkan juri untuk menghukum defendan yang kelihatan sebagai “lelaki tua dengan ingatan yang lemah.”

Hur berkata ingatan Biden yang merosot jelas semasa soal siasat dengannya apabila beliau tidak dapat mengingati tahun mana beliau menjadi naib presiden atau kira-kira bila anak lelakinya Beau meninggal dunia. Presiden dengan marah menanggapi dakwaan peguam khas itu dalam sidang akhbar tergesa-gesa pada Khamis malam, dengan menyatakan, “Ingatan saya baik.” Tetapi lebih kemudian dalam brifing yang sama, beliau salah merujuk kepada Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sisi sebagai pemimpin Mexico.

Axelrod memberitahu New York Times bahawa dengan kelihatan mengesahkan kebimbangan pengundi tentang kesesuaian mental 81 tahun Biden untuk berkhidmat empat tahun lagi, Hur menyebabkan kerosakan besar kepada kempen pemilihan semula beliau. “Perkara paling merosakkan dalam politik adalah perkara-perkara yang mengesahkan prasangka yang sudah ada, dan perkara-perkara ini akan tersebar sangat cepat,” kata bekas penasihat Obama itu. “Ini adalah masalah.”

Lebih-lebih lagi, kerosakan itu tidak boleh dibalikkan, Axelrod menegaskan. “Sama ada betul atau tidak, anda tidak boleh membalikkan loceng yang sudah berbunyi.” Beliau menambahkan bahawa laporan peguam khas itu “berkaitan dengan inti masalah yang menimpa Biden secara politik sekarang, iaitu ketakutan meluas bahawa beliau tidak sesuai.”

Axelrod jauh dari sendirian di kalangan pemerhati Demokrat yang terganggu oleh kesan laporan itu. menyatakan bahawa penemuan Hur telah memperlihatkan “kepanikan Demokrat.” Laman itu mengutip seorang ahli politik Demokrat yang tidak dikenali memanggil komen peguam khas itu “mimpi buruk” yang telah meletakkan parti dalam “situasi yang suram.” Panelis CNN Alyssa Farah Griffen berkata dakwaan peguam khas dan tindak balas canggung Biden telah menjadi “kebakaran lima alaram untuk Rumah Putih.”

Penemuan Hur dikeluarkan pada minggu yang sama apabila Biden salah ingat perbualan yang beliau ada dengan pemimpin Perancis dan Jerman sebaik sahaja beliau mengambil jawatan pada Januari 2021. Beliau memberitahu penyokong pada Ahad bahawa beliau telah bertemu dengan Francois Mitterand Perancis, yang sebenarnya meninggal dunia pada 1996, dan pada Rabu, beliau mendakwa telah bercakap dengan Canselor Jerman Helmut Kohl, yang meninggal empat tahun lebih awal. Ketika bercakap dengan wartawan pada Selasa di Rumah Putih, beliau berjuang untuk mengingati nama Hamas, kumpulan Islamis yang berperang dengan Israel.

Satu tinjauan pendapat yang dikeluarkan pada Selasa menunjukkan bahawa 76% pengundi AS, termasuk lebih separuh Demokrat, mempunyai kebimbangan sama ada Biden secara mental dan fizikal layak berkhidmat penggal kedua sebagai presiden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.