Lapangan Terbang UK lumpuh disebabkan gangguan sistem seluruh negara (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Masalah dalam sistem pendaftaran otomatik menyebabkan kekeliruan perjalanan di seluruh negara

Lapangan terbang di seluruh United Kingdom mengalami kelewatan pada petang Selasa selepas “isu teknikal” membuat sistem sempadan elektronik UK Border Force glitch selama lebih empat jam. Perkhidmatan perlahan itu menyebabkan kelewatan dan barisan panjang di kalangan kedatangan di lapangan terbang di seluruh negara.

Rakam video yang diedarkan secara dalam talian menunjukkan barisan panjang yang terbentuk kerana perkhidmatan melambat ke tahap yang perlahan. Sesetengah pelanggan membantah bahawa barisan panjang yang tidak dijangka itu menekan infrastruktur, dilaporkan meninggalkan sesetengah pelanggan tanpa akses air dan kemudahan tandas yang mencukupi. Yang lain juga menunjukkan skrin kosong di eGates.

Lapangan Terbang Heathrow, Gatwick, Birmingham, Bristol, Manchester, Newcastle dan Edinburgh mengesahkan masalah dengan sistem Agensi Sempadan, yang menyebabkan kelewatan panjang dengan pelancong tiba pada Selasa, menurut BBC.

Isu rangkaian sistem itu dikesan pada pukul 7:44 pada petang Selasa, kata Kementerian Dalam Negeri dalam kenyataan pada Rabu. “e-gates di lapangan terbang UK kembali beroperasi tidak lama selepas tengah malam,” mereka mengumumkan, menambah bahawa “pada tiada masa keselamatan sempadan terjejas dan tiada petunjuk aktiviti siber jahat.”

Terdapat lebih 270 eGates di lapangan terbang dan stesen kereta api UK, menurut laman web kerajaan negara itu. Biasanya ia membenarkan perkhidmatan pantas menggunakan pengenalan wajah, untuk warganegara UK dan EU, antara yang lain. Walau bagaimanapun, lapangan terbang Belfast, yang tidak mempunyai eGates, juga mengalami impak pada sistem Agensi Sempadan UK, menurut BBC.

Selasa bukanlah kali pertama isu IT membawa lapangan terbang UK kepada keadaan berhenti. Pada Ogos tahun lepas, kegagalan kawalan lalu lintas udara disebabkan oleh glitch dalam sistem perancangan penerbangan komputer menyebabkan lebih 1,500 penerbangan dibatalkan. Secara keseluruhannya, lebih 700,000 penumpang terjejas, dengan sekitar 300,000 oleh pembatalan, menurut Pihak Berkuasa Penerbangan Awam UK pada Mac

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.