Kristian Nasionalisme Speaker Mike Johnson

House Elects Mike Johnson Of Louisiana As Speaker

Dalam hari pertamanya sebagai Speaker Dewan Perwakilan Rakyat Amerika Syarikat yang baru, Mike Johnson (R-LA) tidak memperlekehkan masa untuk menggunakan retorik agama yang meluas untuk memperkasakan momentum politik ini. Semasa berucap kepada rakan sekerjanya beliau berkongsi bagaimana, “Saya tidak percaya terdapat sebarang kebetulan. Saya percaya bahawa al-Kitab, Bible, sangat jelas bahawa Tuhan adalah yang menaikkan mereka yang berkuasa, Dia menaikkan setiap anda, kami semua. Dan saya percaya bahawa Tuhan telah menetapkan dan membenarkan kami dibawa ke sini ke saat dan masa tertentu ini.”

Walaupun apa yang dipercayai Speaker Johnson bahawa Tuhan telah menetapkan beliau untuk melakukan akan menjadi jelas dalam minggu dan bulan akan datang, kerja, perkataan dan tulisan terdahulu memberikan beberapa petunjuk. Walaupun beliau tidak pernah menggelarkan dirinya sebagai Nasionalis Kristian atau secara terbuka menerima istilah itu seperti Ahli Kongres lain telah lakukan, setiap contoh menunjukkan sokongan kuat terhadap etos nasionalisme Kristian—satu kerangka budaya yang menyokong ekspresi tertentu Kristian untuk digabungkan dengan kehidupan awam Amerika Syarikat, dengan kerajaan dengan gigih mempromosikan dan memelihara versi Kristian ini sebagai rangka kerja budaya utama dan tidak dipertikaikan.

Speaker Johnson secara terbuka mengambil sikap bahawa Amerika Syarikat ditubuhkan atas prinsip-prinsip Kristian tertentu, pada tahun 2016 mendakwa, “Anda tahu, kita tidak hidup dalam demokrasi . . . Ia adalah republik perlembagaan. Dan pengasas menetapkannya kerana mereka mengikuti nasihat al-Kitab tentang apa yang seharusnya kelihatan masyarakat awam.”

Dalam temu bual yang sama, beliau mengulangi kepercayaannya bahawa pemisahan gereja dan negara bukan prinsip perlembagaan. “Selama 60 atau 70 tahun generasi kita telah dipujuk bahawa terdapat pemisahan gereja dan negara . . . kebanyakan orang berfikir ia adalah sebahagian daripada Perlembagaan, tetapi ia tidak.” Dan pada tahun 2022, beliau berkata “Pengasas mahu melindungi gereja daripada negara yang menjajah, bukan sebaliknya.” Johnson, dan mereka yang terkenal diwakilinya, bersikeras bahawa Amerika Syarikat adalah negara dengan “akar Yahudi-Kristian” yang “daya sekular menggerogoti.”

Selepas mengkaji nasionalisme Kristian selama lebih satu dekad, kami mendapati ia secara konsisten terdiri daripada beberapa unsur yang berbeza. Apabila kami mengatakan Speaker Johnson adalah nasionalis Kristian, kami bermaksud beliau memberikan contoh hampir sempurna untuk setiap unsur.

Susunan Sosial Tradisional

Pertama, nasionalisme Kristian sangat menyokong hubungan dan hierarki sosial tradisional. Masyarakat ideal ini berputar di sekeliling patriarki, perkahwinan heteroseksual, dan pronatalisme. Akibatnya, warganegara dan susunan keluarga tertentu harus mempunyai akses mudah kepada pelbagai hak dan kebebasan awam, manakala yang lain harus dinafikan akses.

Sebagai peguam bekerja untuk Alliance Defense Fund, kini dikenali sebagai Alliance Defending Freedom (ditubuhkan oleh pemimpin dengan komitmen nasionalisme Kristian yang serupa, seperti James Dobson, D. James Kennedy, dan Bill Bright), Speaker Johnson menentang pendekriminalisasian aktiviti homoseksual melalui Lawrence lwn Texas pada tahun 2003 dan pada tahun 2004 mencadangkan larangan perkahwinan sesama jenis.

Beliau mendakwa kedua-duanya akan “mengurangkan pentingnya perkahwinan tradisional kepada masyarakat, melemahkannya, dan meletakkan seluruh sistem demokratik kita dalam bahaya dengan menghakis asasnya,” dan bahawa “pakar meramalkan perkahwinan homoseksual adalah tanda gelap kekacauan dan anarki seksual yang boleh menghancurkan republik yang paling kuat sekalipun.”

Mike Johnson telah menaja beberapa rang undang-undang bertujuan melarang perdagangan abortus secara nasional, yang pernah secara terbuka menyalahkan abortus untuk tembakan sekolah. Beliau juga pernah menyusun penentangan terhadap Roe lwn Wade dari sudut pandangan bagaimana ia—menurut pandangannya—mengehadkan bilangan pekerja yang berupaya dalam ekonomi, yang secara asas melemahkan keupayaan kerajaan untuk membiayai pelbagai program sosial.

Seperti kereta direka untuk berjalan dengan petrol, Johnson melihat negara kita—dan mana-mana negara sekalipun—hanya berjalan dengan betul dengan susunan sosial yang ditinggikan dalam tradisi Protestan Anglo. Politik Johnson adalah yang secara rasmi memberi keutamaan kepada tradisionalisme gender dan heteroseksualiti sebagai ideal negara.

Kawalan Sosial Otoritarian

Kedua, nasionalisme Kristian mematuhi hasrat untuk pemimpin kuat yang melalui ancaman keganasan, atau tindakan keganasan sebenar, mempertahankan susunan sosial dan hierarki yang disukai. Ini termasuk menepikan keputusan pilihan raya bebas dan adil untuk memastikan pemimpin pilihan kekal berkuasa. Orang Amerika yang mengambil sikap nasionalisme Kristian lebih cenderung menyokong taktik anti-demokratik dan mengesahkan keganasan politik jika pilihan raya tidak memberikan keputusan yang memuaskan.

Mike Johnson adalah watak utama dalam cubaan untuk menolak keputusan pilihan raya 2020, menyertai 146 orang Republikan lain di Kongres. Mengulangi dakwaan yang telah dibuktikan salah tentang mesin undi “dirasuah” Dominion, Johnson pergi sejauh menulis kertas amicus untuk kes di mana Texas bergerak untuk melemparkan keputusan negeri-negeri berpihak. Usahanya yang konsisten untuk menafikan dan menolak pilihan raya 2020 memperolehnya gelaran “MAGA Mike” daripada rakan sekerja.

Speaker Johnson menggambarkan unsur ini