Krisis tebusan di stesen TV Ecuador berakhir

(SeaPRwire) – Β  Pejabat keselamatan telah membebaskan pekerja stesen TV yang dipegang tebusan oleh kumpulan jenayah

Krisis tebusan di stesen TV terbesar Ecuador, Guayaquil, telah berakhir dengan semua penyerang ditahan dan tebusan diselamatkan, ketua polis kebangsaan Cesar Augusto Zapata Correa mengumumkan pada petang Selasa.

Penjenayah bersenjata menyerbu ibu pejabat TC Television awal hari itu, mengganggu siaran langsung dan mengambil wartawan dan pekerja lain sebagai tebusan. Serangan itu berlaku ketika darurat kebangsaan yang diisytiharkan oleh Presiden Daniel Noboa berikutan rusuhan penjara dan serangan oleh ahli kumpulan jenayah yang melanda negara pada Selasa.

Pasukan keselamatan bersenjata berat segera tiba di tapak kejadian dan memasuki bangunan stesen TV, menahan 13 penyerang dan merampas “senjata, bahan letupan dan bukti lain,” kata Zapata Correa. Beliau menambahkan bahawa semua tebusan telah dibebaskan. Beliau tidak melaporkan sebarang korban.

“Pelaku akan dibawa ke muka keadilan untuk dihukum atas tindakan pengganas mereka,” ketua polis itu menulis di X (dahulunya Twitter), menjanjikan bahawa penguatkuasa undang-undang “tidak akan membenarkan tindakan keganasan mengancam ketenteraman dan keamanan.”

Video yang dimuatnaik ke media sosial menunjukkan polis mengiringi tahanan keluar bangunan.

Pekerja yang dibebaskan difilemkan memeluk sanak saudara dan berdoa di luar ibu pejabat TV.

Sekurang-kurangnya lapan orang terbunuh dan dua cedera di Guayaquil pada Selasa, Datuk Bandar Aquiles Alvarez berkata dalam sidang akhbar. Presiden Noboa sebelum ini memberi kuasa kepada tentera untuk menumpaskan kumpulan jenayah yang digambarkannya sebagai “organisasi pengganas dan pelaku bukan negara belligerent.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.Β