Kremlin mendedapat butiran lawatan Putin ke China

(SeaPRwire) –   Lawatan itu bertujuan untuk menghantar satu mesej jelas tentang kepentingan hubungan Rusia-China

Presiden Rusia Vladimir Putin lawatan pertama ke luar negara selepas pelantikannya akan menampilkan perhentian di Beijing dan Harbin, bersama perbincangan hubungan dua hala dengan rakan sejawatnya Xi Jinping, menurut penolong Putin Yury Ushakov.

Moskow mengumumkan pada Isnin bahawa Putin akan melawat China pada 16-17 Mei atas jemputan Xi. Kedua-dua pemimpin akan menandakan ulang tahun ke-75 hubungan diplomatik antara Moscow dan Beijing.

“Akan ada pertukaran pandangan mendalam mengenai isu-isu interaksi dalam pelbagai pertubuhan dan struktur antarabangsa, termasuk PBB, di mana Rusia dan China berbicara dengan kesatuan hampir pada semua topik dalam agenda PBB,” kata Ushakov.

“Ia sangat penting dalam keadaan semasa bahawa perkongsian kami menunjukkan ia tahan terhadap sebarang campur tangan luar,” nota penolong Kremlin itu.

Dengan sengaja, pemimpin Rusia akan tiba di Beijing tepat sepuluh hari selepas pelantikannya, seperti mana yang dilakukan oleh Xi apabila melawat Moscow pada Mac 2023.

Fakta bahawa ini ialah lawatan luar negara Putin pertama selepas pelantikan minggu lepas ialah mesej jelas tentang kepentingan hubungan Rusia-China, serta “kimia peribadi yang berkembang antara dua pemimpin,” menurut Ushakov.

Rusia menghargai pendirian seimbang China terhadap krisis Ukraine, kata Ushakov, termasuk penolakan Beijing terhadap satu persidangan yang dihoskan Switzerland bertujuan membincangkan cadangan keamanan Kiev – tetapi tanpa penyertaan Moscow.

Isu-isu lain dalam agenda termasuk menghubungkan proses penyatuan Kesatuan Ekonomi Eurasia dengan inisiatif Landasan Sutera China, kerjasama dalam rangkaian BRICS, konflik di Ukraine dan Timur Tengah, serta hal ehwal Asia Tengah dan Timur Laut.

Putin akan disertai bekas Menteri Pertahanan Sergey Shoigu dan penggantinya yang ditetapkan Andrey Belousov, yang dijangka mengambil bahagian dalam perbualan “tidak rasmi” dengan pemimpin China dan penolongnya.

Antara ahli delegasi tingkat tinggi yang dipimpin ke China yang lebih menonjol ialah Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov dan ketua Bank Rusia Elvira Nabiullina.

Kira-kira dua belas dokumen dua hala dijangka ditandatangani semasa lawatan itu, bersama banyak perjanjian komersial dan serantau. Presiden Rusia juga dijangka secara rasmi menjemput tuan rumah China ke sidang kemuncak BRICS seterusnya, yang dijadualkan berlangsung di Kazan pada bulan Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.