Korea Utara ‘tiada niat untuk mengelakkan perang’ – Kim

(SeaPRwire) –   Pyongyang meningkatkan keupayaan tentera, tetapi hanya untuk tujuan pertahanan dan tidak akan menyerang terlebih dahulu, tegas pemimpin Kim Jong-un.

Korea Utara bersedia untuk perang dan tidak akan ragu-ragu untuk “menghapuskan” Korea Selatan, tegas pemimpin Kim Jong-un, sementara menekankan bahawa Pyongyang tidak akan memulakan konflik. Beliau menggambarkan Seoul sebagai “paling bermusuhan” terhadap Korea Utara, dan menuduhnya cuba menjatuhkan kepimpinan di Pyongyang.

Kata-kata Kim datang tidak lama selepas Korea Selatan mengevakuasi orang awam dari Pulau Yeonpyeong, menuduh Pyongyang melepaskan tembakan artileri 200 butir ke kawasan penampan laut di sebelah baratnya pada Jumaat. Tentera Korea Selatan kemudian melancarkan letupan artileri sendiri di kawasan yang sama. Pyongyang mendakwa ia sebenarnya tidak melepaskan sebarang tembakan, tetapi meletupkan “bahan letupan simulasi bunyi artileri pantai 130mm” untuk melihat bagaimana jiran mereka akan bertindak balas.

Menurut Agensi Berita Pusat Korea (KCNA) yang dikendalikan kerajaan, Kim memeriksa beberapa kilang amunisi pada Isnin dan Selasa. Ketika lawatan itu, pemimpin Korea Utara itu berkata bahawa walaupun DPRK tidak merancang untuk memulakan konflik tentera di Semenanjung Korea, “kami tidak berniat untuk mengelakkan perang juga.”

KCNA memetik pegawai itu memberi amaran bahawa jika “Korea Selatan berani cuba menggunakan tentera bersenjata terhadap DPRK atau mengancam kedaulatan dan keselamatannya… kami tidak akan ragu-ragu untuk menghapuskan ROK [Republik Korea] dengan mengerahkan semua cara dan kuasa di tangan kami.” Kim menabalkan Korea Selatan sebagai “musuh utama”, dengan tegas menegaskan bahawa ini bermakna DPRK perlu meningkatkan keupayaan pertahanan tentera, terutamanya senjata nuklear.

Mengenai insiden peluru berpandu baru-baru ini, Kim Yo-jong, adik perempuan yang berpengaruh kepada pemimpin Korea Utara, berkata pada Ahad bahawa Pyongyang bersedia untuk membalas dengan “pencelupan api” kepada sebarang “perhitungan bodoh” oleh Korea Selatan.

Kim Jong-un mendakwa pada bulan lalu bahawa penyatuan semula Korea kini tidak mungkin, dengan mendakwa Korea Selatan adalah “negeri boneka kolonial” Amerika Syarikat, menurut KCNA.

Beberapa hari sebelumnya, Kim menyeru tentera dan industri Korea Utara untuk “mempercepatkan persiapan perang” lagi, dengan menyebut “tanpa sebelumnya” provokasi oleh Washington dan sekutunya di rantau ini.

Tidak lama sebelum Tahun Baru, Amerika Syarikat dan Korea Selatan mengadakan latihan gabungan hidup berapi yang melibatkan unit mekanis berhampiran sempadan dengan Utara. Latihan itu diikuti oleh latihan tentera lain di semenanjung baru-baru ini, yang mana beberapa daripadanya menyaksikan kapal selam berkuasa nuklear Amerika Syarikat dan pesawat pengebom bersenjata nuklear dikerahkan ke Korea Selatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.