Korea Utara rosakkan persetujuan tentera dengan Seoul

(SeaPRwire) –   Selatan merupakan yang pertama untuk menggantung bahagian perjanjian itu mengikuti pelancaran satelit oleh DPRK

Korea Utara telah menarik diri daripada perjanjian 2018 yang direka untuk mengurangkan ketegangan tentera dengan Seoul, bersumpah untuk mengerahkan pasukan tambahan ke kawasan demiliterisasi (DMZ) selepas Selatan berkata ia akan menarik balik zon tidak terbang yang sebelumnya dipersetujui untuk kawasan tersebut.

Dalam satu yang dibawa oleh agensi berita pusat negara Korea (KCNA) pada Khamis, Kementerian Pertahanan Korea Utara berkata ia akan membatalkan perjanjian tentera itu sebagai tindak balas terhadap “keganasan konfrontasi yang melampau” oleh Seoul, yang telah mengutuk pelancaran satelit peninjau baru oleh tentera DPRK awal minggu ini.

“Kami akan menarik langkah tentera, yang diambil untuk mencegah ketegangan tentera dan konflik di semua sfera termasuk darat, laut dan udara, dan mengerahkan pasukan bersenjata yang lebih kuat dan peralatan tentera jenis baru di kawasan sepanjang Garis Pemisahan Tentera,” kata kementerian itu, merujuk kepada jalur wilayah di kedua-dua belah DMZ yang memisahkan kedua-dua Korea.

Ia terus membela pelancaran satelit itu sebagai “penggunaan kedaulatan yang sah dan sah,” dengan menyatakan teknologi baru akan digunakan untuk “memantau ketat dan mempersiapkan dengan sempurna untuk tindakan tentera pelbagai musuh.”

Pada Rabu, Korea Selatan berkata ia akan sebahagian mengurangkan perjanjian 2018 sebagai balasan untuk ujian satelit itu, yang ia juluki sebagai “pelanggaran jelas” sanksi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang dikenakan ke atas program roket Utara. Pegawai berkata tentera akan menyambung penerbangan pengawasan udara berhampiran DMZ, yang telah digantung di bawah perjanjian itu, memanggil langkah itu sebagai “langkah penting untuk melindungi nyawa dan keselamatan orang.”

“Jika Korea Utara mengadakan provokasi di bawah teks penggantungan, kami akan bertindak segera, kuat dan sehingga akhir,” tambah menteri pertahanan Korea Selatan Shin Won-sik.

Pyongyang terus berkata ia “tidak akan terikat” oleh perjanjian itu lagi, memanggil tindakan Seoul sebagai “pernyataan terbuka permusuhan terhadap negara DPRK.”

Ditandatangani pada September 2018 di bawah pentadbiran awal Presiden Korea Selatan Moon Jae-in, perjanjian tentera itu menubuhkan kawasan penampan dan zon tidak terbang sepanjang DMZ dalam usaha untuk mengurangkan risiko kemalangan di antara kedua-dua belah, dan memanggil untuk menanggalkan periuk api darat, pos pengawal dan senjata lain dari kawasan sempadan. Kedua-dua Seoul dan Pyongyang menuduh satu sama lain melanggar perjanjian itu pada masa lalu, dengan Selatan mendakwa tidak kurang daripada 17 pelanggaran sejak perjanjian itu ditandatangani.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)