Korea Utara menolak perbualan dengan Amerika Syarikat yang ‘bermuka-muka’

(SeaPRwire) –   Pyongyang menolak tawaran untuk menyambung dialog dengan Washington, mengatakan kedaulatan negaranya tidak terbuka untuk perundingan

Korea Utara telah mengkritik Washington kerana menawarkan perbincangan damai baharu walaupun meningkatkan provokasi tentera di rantau ini dan cuba menafikan hak Pyongyang untuk membangunkan program aeronautiknya.

Kim Yo-jong, ketua dasar luar Korea Utara dan adik perempuan kepada pemimpin Kim Jong-un, menolak kemungkinan menyambung perbincangan dengan pegawai AS pada hari Rabu, dengan menyebut “piawaian ganda yang melampau” yang dipamerkan dalam mesyuarat Majlis Keselamatan PBB (UNSC) minggu ini mengenai pelancaran pertama satelit peninjau Pyongyang.

Dia mendakwa bahawa pegawai AS meminta Korea Utara, dikenali secara rasmi sebagai Republik Rakyat Demokratik Korea (DPRK), untuk menetapkan masa dan agenda untuk dialog baharu.

“Kedaulatan sebuah negara merdeka tidak boleh menjadi agenda perbincangan, dan oleh itu, DPRK tidak akan pernah duduk berhadapan dengan AS untuk tujuan itu,” kata Kim dalam kenyataan yang disiarkan oleh Agensi Berita Pusat Korea (KCNA). “Ancaman utama kepada keamanan dan kestabilan antarabangsa tidak datang daripada pelaksanaan hak berdaulat DPRK tetapi daripada amalan AS yang tinggi tangan dan sewenang-wenangnya untuk mengganggu dan menindasnya.”

Kim membuat kenyataannya dua hari selepas diplomat AS dan Korea Utara berdebat di UNSC mengenai hak Pyongyang untuk membangunkan sistem senjata sebagaimana yang dilihatnya untuk mempertahankan diri. Duta AS ke PBB Linda Thomas-Greenfield mempersoalkan dakwaan Korea Utara bahawa ujian peluru berpandunya bersifat pertahanan, datang sebagai tindak balas kepada latihan tentera gabungan Washington dengan pasukan Korea Selatan.

Thomas-Greenfield menawarkan “dialog tanpa syarat,” dengan menambah bahawa DPRK hanya perlu menerima tawaran Washington. Pada masa yang sama, beliau mendakwa pelancaran satelit peninjau Korea Utara minggu lalu melanggar sanksi Majlis Keselamatan PBB yang melarang Pyongyang daripada menggunakan teknologi peluru berpandu balistik.

Dalam kenyataan Rabu, Kim membalas, “Sikap dan tingkah laku bermuka dua AS – yang perbuatan mereka sangat berbeza daripada perkataan mereka – adalah faktor mengganggu keamanan dan kestabilan rantau Semenanjung Korea bersama-sama dengan piawaian ganda, puncak amalan tinggi tangan dan sewenang-wenangnya.”

Kim Jong-un telah memuji pelancaran satelit itu sebagai terobosan ketenteraan besar bagi Korea Utara, dengan mengatakan ia menandakan “zaman baharu kuasa angkasa.” KCNA melaporkan pada Selasa bahawa pemimpin Korea Utara telah meneliti imej yang disediakan oleh satelit menunjukkan “kawasan sasaran utama”, termasuk pangkalan tentera AS, Pentagon dan Rumah Putih.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.