Korea Utara menguji ‘kepala peledak gergasi’ dan peluru berpandu anti-pesawat baru

(SeaPRwire) –   Pyongyang menegaskan bahawa pelancaran itu adalah rutin dan tidak mempunyai kaitan dengan ketegangan yang meningkat di semenanjung itu

Korea Utara telah berjaya menguji “peluru berpandu berperisai besar” untuk peluru berpandu krus dan jenis anti pesawat baru, laporan agensi berita negara KCNA.

“Ujian kuasa” perisai untuk peluru berpandu krus strategik Hwasal-1Ra-3 dan pelancaran peluru berpandu anti pesawat Pyoltsi-1-2 berlaku pada Jumaat di Laut Kuning, agensi itu berkata pada Sabtu. “Ujian mencapai tujuan yang berkaitan,” ia menyatakan.

KCNA berkata “ujian adalah bahagian kerja penyelidikan pertahanan negara yang normal… dan tidak mempunyai kaitan dengan situasi” di Semenanjung Korea.

Menurut agensi berita Yonhap Korea Selatan, ini kali pertama Pyongyang menyebut sistem ‘Pyoltsi’, yang bermaksud ‘meteor’ dalam bahasa Korea.

Tentera darat Korea Selatan berkata ia mengesan beberapa pelancaran peluru berpandu krus dan peluru berpandu anti pesawat oleh Korea Utara ke arah Laut Kuning kira-kira jam 3:30 petang waktu tempatan pada Jumaat. Spesifikasi terperinci senjata kini sedang dianalisis, tambahnya.

“Tentera kami telah memantau tanda-tanda provokasi dan aktiviti tentera Korea Utara dengan teliti, seraya mengekalkan kedudukan pertahanan gabungan yang kukuh,” kata Markas Gabungan tentera Seoul.

Pyongyang, yang kekal di bawah sanksi antarabangsa atas program peluru berpandu balistik dan nuklearnya, telah meningkatkan ujian senjata sejak pengumuman pemimpin negara itu, Kim Jong-un, pada awal tahun bahawa beliau mengakhiri dasar mencari rekonsiliasi dengan Selatan.

Menurut Yonhap, Jumaat menandakan pelancaran peluru berpandu krus keenam Korea Utara pada 2024.

Pihak berkuasa Jepun memperingatkan pada tahun lalu bahawa peluru berpandu balistik yang dibangunkan Korea Utara “boleh sampai ke mana sahaja” di daratan utama Amerika Syarikat. Washington, Seoul dan Tokyo, dalam usaha mengandungi Pyongyang, bersetuju pada 2023 untuk menganjurkan latihan gabungan pelbagai domain tahunan, berkongsi data masa sebenar mengenai pelancaran peluru berpandu Korea Utara, dan membuka talian panas untuk komunikasi krisis.

Tiga negara itu mengadakan latihan laut melibatkan kapal pengangkut pesawat Amerika Syarikat di perairan antarabangsa antara Korea Selatan dan Jepun minggu lalu untuk memastikan kesiagaan terhadap ancaman nuklear dan peluru berpandu dari Pyongyang.

Kim berkata awal bulan ini bahawa “kini adalah masa untuk bersedia lebih terperinci untuk perang berbanding pernah sebelum ini” kerana “situasi yang tidak tentu dan tidak stabil” di semenanjung itu. Beliau berjanji akan menyerahkan “hempasan maut” kepada “musuh” Pyongyang jika mereka menyerang negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.