Korea Utara Mengancam Untuk Membalas Risalah Propaganda Lawan Dengan ‘Hujan Peluru’

SEOUL, Korea Selatan — Korea Utara mengkritik saingannya Korea Selatan pada Rabu kerana menghapuskan undang-undang yang melarang aktivis swasta menghantar risalah propaganda anti-Pyongyang ke Utara, dengan menegaskan bahawa aktiviti sedemikian bersamaan dengan peperangan psikologi dan mengancam untuk bertindak balas dengan “hujan meriam”.

Kenyataan yang diterbitkan oleh Agensi Berita Pusat Korea Utara (KCNA) adalah kali pertama media negara itu memberi komen mengenai keputusan September oleh Mahkamah Perlembagaan Korea Selatan untuk membatalkan undang-undang 2020 yang mengkriminalisasikan penghantaran risalah. Keputusan itu berdasarkan kebimbangan bahawa ia terlalu membatasi kebebasan bersuara.

Penentuan itu datang berikutan aduan yang diajukan oleh aktivis pengungsi Korea Utara di Selatan. Mereka termasuk Park Sang-hak, yang telah menjadi sasaran kemarahan yang kerap dari kerajaan Korea Utara untuk kempen selama bertahun-tahunnya menghantar risalah merentasi sempadan dengan balon raksasa.

Park dan pengungsi Korea Utara lain selama bertahun-tahun telah menggunakan balon helium raksasa untuk melancarkan risalah yang mengkritik kepimpinan Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un, ambisinya senjata nuklear dan rekod hak asasi manusia yang buruk negara itu. Risalah sering dibungkus dengan dolar AS dan USB yang mengandungi maklumat berita dunia.

Korea Utara sangat peka terhadap sebarang usaha luar untuk menggugat kepimpinan autoritarian Kim kerana beliau mengekalkan kawalan ketat terhadap 26 juta orang negara itu sambil sangat membatasi akses mereka ke berita antarabangsa.

Undang-undang itu, dicipta oleh kerajaan liberal sebelumnya di Seoul yang mengejar penglibatan antara Korea, diluluskan enam bulan selepas Korea Utara menyatakan ketidakpuasannya terhadap risalah dengan meletupkan pejabat perhubungan antara Korea di bandar sempadan Kaesong Korea Utara pada Jun 2020.

Ketegangan antara Korea kini berada pada tahap tertinggi tahun akibat daripada kadar ujian senjata Kim dan latihan tentera bersama Korea Selatan dan Amerika Syarikat yang semakin meningkat dalam kitaran tindak balas.

Dalam ulasan yang dikaitkan dengan seorang pengulas politik, KCNA memberi amaran bahawa Korea Utara akan menganggap penghantaran risalah sebagai “peperangan psikologi tinggi peringkat” dan bahkan “serangan praemptif yang dilakukan sebelum permulaan perang.”

“Dalam situasi semasa di mana percikan boleh membawa letupan, tiada jaminan bahawa konflik tentera seperti di Eropah dan Timur Tengah tidak akan meletus di Semenanjung Korea,” kata KCNA, secara jelas merujuk kepada perang Rusia di Ukraine dan keganasan di Israel dan Gaza.

Agensi itu mendakwa bahawa kempen penghantaran risalah masa depan boleh memicu tindak balas tanpa sebelumnya dari tentera Korea Utara, yang bersedia untuk “menumpahkan hujan meriam” ke arah tapak pelancaran risalah, serta “tembok serantau kawasan boneka Korea Selatan”.

Walaupun Korea Utara kerap membuat ancaman pelik yang tidak dilaksanakan, komen itu masih mencerminkan permusuhan antara Korea saingan dalam keadaan rehat diplomatik yang diperpanjang.

Kenyataan itu datang beberapa jam sebelum Setiausaha Negara AS Antony Blinken tiba di Seoul untuk berbincang dengan sekutu mengenai ancaman yang semakin meningkat yang dibawa oleh program senjata nuklear tentera Korea Utara dan penyelarasan Pyongyang yang semakin meningkat dengan Rusia. Pejabat-pejabat AS dan Korea Selatan telah mengatakan bahawa Korea Utara telah menyediakan peluru meriam dan bekalan tentera lain kepada Rusia dalam beberapa bulan kebelakangan ini untuk menggerakkan usahanya di Ukraine, dan mereka menduga bahawa Kim mungkin sedang mencari teknologi dan bantuan Rusia lain untuk meningkatkan tentera sendiri. Baik Pyongyang dan Moscow telah menafikan dakwaan bahawa Korea Utara telah menyediakan bekalan tentera kepada Rusia.

Dalam artikel berasingan, KCNA mengutuk lawatan yang dirancang ke Korea Selatan oleh Blinken dan Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin, yang bepergian ke Seoul minggu depan, dengan menggambarkan mereka sebagai “penghasut perang” membawa “awan perang baru” ke Asia.

Blinken berada di Tokyo pada hari Selasa mengambil bahagian hari kedua dan terakhir perbualan Menteri Luar N7, di mana menteri luar “mengutuk kuat” ujian peluru berpandu Korea Utara serta dakwaan pemindahan senjata ke Rusia, kedua-duanya melanggar resolusi Majlis Keselamatan PBB terhadap Korea Utara, menurut Kementerian Luar Jepun.

Pada 2022, Korea Utara menyalahkan wabak COVID-19nya kepada balon yang diterbangkan dari Korea Selatan – dakwaan yang sangat dipersoalkan kelihatan cuba meletakkan tanggungjawab saingannya di tengah ketegangan yang semakin meningkat terhadap program senjata nuklearnya.

Korea Utara juga menembak balon propaganda yang terbang ke wilayahnya pada 2014. Korea Selatan kemudian membalas tembakan tetapi tiada mangsa.

Dalam pelancarannya pada 20 September, Park mengatakan beliau terbangkan 20 balon membawa 200,000 risalah dan 1,000 USB dari pulau sempadan Ganghwa Korea Selatan.