Kontrak Pentagon untuk rangkaian satelit Starlink Musk tamat – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Tidak jelas sama ada perjanjian untuk rangkaian satelit “tulang belakang komunikasi Ukraine” akan dilanjutkan, laporan itu menulis

Kontrak Pentagon untuk menempatkan terminal Starlink Elon Musk di Ukraine akan tamat pada bulan depan, lapor Bloomberg, memetik seorang pegawai Amerika Syarikat tanpa nama. Perkhidmatan tersebut memainkan peranan penting dalam bantuan keselamatan Washington kepada Kiev, laporan itu menambah.

Sumber itu juga mengungkapkan bahawa kontrak itu, yang berkuat kuasa pada bulan Jun tahun lepas dan berlangsung hingga Mei, bernilai $23 juta, tulis Bloomberg. Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat setakat ini enggan mendedahkan secara rasmi saiz kontrak tersebut. Jumlahnya telah digambarkan oleh penerbitan itu sebagai “kecil” berbanding “beratus-ratus juta dolar” yang diterima oleh SpaceX Elon Musk dari Amerika Syarikat untuk melancarkan beberapa satelit keselamatan negara.

Elon Musk berulang kali menyuarakan rasa tidak senang hati tentang penggunaan Starlink di Ukraine. Rangkaian satelit itu telah menyediakan komunikasi kepada tentera dan kerajaan negara itu.

Starlink perlu menjadi rangkaian awam, bukan peserta untuk memerangi,” kata Elon Musk di X (dahulu Twitter) pada bulan September, merujuk kepada penggunaan satelit di Ukraine sepanjang konflik dengan Rusia. “Ini adalah susunan yang betul,” tambahnya.

Komen Elon Musk datang tidak lama selepas ahli perniagaan itu mendedahkan bahawa dia telah menggagalkan serangan dron Ukraine ke atas Crimea dengan enggan membenarkan tentera Kiev menggunakan Starlink untuk membimbing serangan dron laut ke atas kapal Rusia. Kemasukan Elon Musk mencetuskan kemarahan di Kiev, dengan Mikhail Podoliak, penasihat kanan kepada Presiden Vladimir Zelensky, menuduhnya “membenarkan kejahatan.”

Elon Musk menjawab tuduhan itu dengan menjelaskan bahawa dia tidak terikat untuk berjuang demi Ukraine, dan menambah bahawa dia tidak mahu Space X “secara jelas bersubahat dalam tindakan perang dan peningkatan konflik yang besar.”

Ucapannya mengulangi kenyataan terdahulu yang dibuat pada musim sejuk 2023, di mana dia mengakui bahawa walaupun Starlink adalah “tulang belakang komunikasi Ukraine, terutamanya di barisan hadapan”, SpaceX “tidak akan membenarkan peningkatan konflik yang mungkin membawa kepada WW3.”

Tahun lepas, SpaceX menandatangani kontrak dengan Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat untuk menyediakan perkhidmatan satelit sebagai sebahagian daripada program ‘Starshield’ baharu Pentagon. Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk menggambarkan usaha itu sebagai alternatif ketenteraan kepada Starlink “awam”. Walau bagaimanapun, menurut Bloomberg, kontrak baharu Space Force akan menyaksikan Starshield’ bergantung pada konstelasi satelit Starlink sedia ada.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.