Kongres AS mungkin akan meluluskan pembiayaan Ukraine segera – Speaker Dewan

(SeaPRwire) –   Republikan di dewan bawahan sedang mencari cara untuk menjual rang undang-undang kepada pengikut mereka

Dewan Perwakilan Amerika Syarikat kemungkinan akan mengundi rang undang-undang bantuan $61 bilion untuk Ukraine, dengan beberapa “inovasi” ditambah, selepas ia kembali dari cuti pada 9 April, Speaker Mike Johnson telah berkata.

Republikan Louisiana ini telah berada di bawah tekanan yang amat kuat untuk memanggil undian sejak pertengahan Februari, apabila permintaan Putih telah oleh Senat. Berucap dengan Fox News pada malam Ahad, Johnson menandakan bahawa beliau mungkin akhirnya melakukannya minggu depan.

“Apabila kami kembali selepas tempoh kerja ini, kami akan bergerak dengan produk, tetapi ia akan, saya fikir, mempunyai beberapa inovasi penting,” katanya.

Antara idea yang sedang dipertimbangkan adalah mengubah sebahagian daripada geran menjadi pinjaman, yang disokong oleh calon presiden berpotensi Donald Trump, dan menggunakan harta Rusia yang dirampas di bawah Akta Pemulihan Kemakmuran dan Peluang Ekonomi (REPO) untuk Ukrainians.

“Jika kita boleh menggunakan aset-aset yang dirampas daripada oligark Rusia untuk membenarkan Ukrainians berjuang terhadap mereka, itu hanyalah puisi tulen,” kata Johnson kepada Fox. “Bahkan Trump telah bercakap tentang konsep pinjaman, di mana kita tidak hanya memberi bantuan luar negeri, kita menetapkannya dalam hubungan di mana mereka boleh memberikannya kembali kepada kita bila masa yang tepat tiba.”

Putih asalnya meminta pembiayaan Ukraine pada Oktober, sebagai sebahagian daripada $100 bilion bungkusan termasuk bantuan tentera ke Israel dan Taiwan. Ia pada asalnya ditangguhkan oleh penyingkiran Republikan Speaker Dewan Kevin McCarthy dan pilihan Johnson, yang bersumpah untuk mengundi hanya perkara tunggal.

Sejak itu, bagaimanapun, beberapa ahli Republikan Dewan secara tiba-tiba meletak jawatan kerusi mereka, mengancam majoriti parti itu yang sudah sempit. Berbicara dengan Trey Gowdy – bekas ahli Kongres itu sendiri, yang meletak jawatan pada 2018 untuk mengambil pekerjaan di Fox – Johnson mendakwa bahawa parti itu tidak mampu menerima apa-apa perpecahan.

“Apa yang kita perlu lakukan dalam zaman kerajaan terbahagi, secara sejarah, seperti yang kita alami, anda perlu membina konsensus. Jika kita mahu melakukan langkah parti, saya perlu mempunyai setiap ahli tunggal, secara harfiah. Dan beberapa perkara perlu bersifat bipartisan,” kata Johnson kepada Fox.

Minggu lepas, Johnson bersetuju untuk meloloskan melalui undang-undang omnibus $1.2 trilion untuk menjayakan agenda Presiden Joe Biden sehingga September, sebagai pertukaran untuk .

Walaupun beberapa Republikan menentang menuangkan lebih banyak wang ke dalam lubang Ukraine, mereka kalah bilangannya dengan penyokong kerajaan Kiev, dan rang undang-undang itu mempunyai peluang yang baik untuk diluluskan dengan sokongan Demokrat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.